Reklama

Kotlety chlebowe z konfitowaną gęsiną to idealne sezonowe danie na listopad. Wtedy gęsi są najbardziej tłuste a ich mięso soczyste. Spróbujcie kotletów chlebowych z konfitowaną gęsiną.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Czerstwy chleb razowy łamiemy na kawałki, zalewamy wodą albo bulionu i zostawiamy, aby całkiem go wchłonął. Na patelnię wkładamy łyżkę tłuszczu z konfitowania oraz rozdrobnione mięso i skórę obrane z konfitowanej gęsiej nogi. Kiedy się dobrze zagrzeją, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy, następnie dodajemy starte pieczarki, dusimy by zmiękły.

  • krok 2

    Mieszamy z chlebem, mąką ziemniaczaną, otrębami, pestkami słonecznika. Dokładnie wyrabiamy, przyprawiamy do smaku szczyptą zmielonych suszonych grzybów, solą, pieprzem i maggi. Formujemy owalne kotlety, panierujemy w tartej bułce i smażymy na oleju. Podajemy z surówką z kiszonych ogórków, cebuli i oleju.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama