Porady:
- Zastanawiacie się, jak panierować kotlety, by można było podać je osobom na diecie bezglutenowej? Żaden problem! Wystarczy zastąpić podaną w przepisie mąkę pszenną mąką kukurydzianą, a zamiast klasycznej bułki tartej użyć pokruszonych płatków kukurydzianych, rozdrobionych płatków owsianych lub ekspandowanych ziaren amarantusa. W niektórych hipermarketach dostępne są również specjalne bułki tarte oznaczone certyfikatem przekreślonego kłosa.
- Przechowywane w lodówce, kotlety cielęce zachowają świeżość przez około 3–4 dni. Można je także zamrozić. W zamrażalniku nie powinno się ich jednak trzymać dłużej niż przez 3 miesiące.
- Jak odgrzewać kotlety z cukinią? Najlepiej skorzystać w tym celu z piekarnika. Polecamy ułożyć kotleciki w naczyniu żaroodpornym, szczelnie przykrytym folią aluminiową, a następnie podgrzewać je przez około 15 minut w temperaturze 180°C. Dzięki temu zachowają one wilgoć i będą smakować równie dobrze, co tuż po usmażeniu.
- Do przygotowania kotletów z cielęciny dobrze sprawdzi się cielęca polędwica, karkówka lub mięso z udźca.
- Przed obróbką termiczną, cielęcinę polecamy ogrzać (przez około 10 minut) do temperatury pokojowej. W przeciwnym razie wierzch mięsa może się szybko przypalić.
- Kotlecików cielęcych nie należy rozkrawać bezpośrednio po upieczeniu. Po zdjęciu z patelni, polecamy odłożyć je na około 5 minut – zapewni to równomierne rozprowadzenie się soków wewnątrz mięsa.
Notka redakcyjna:
Kotlety cielęce – inne wersje przygotowania
Podany powyżej przepis na kolety cielęce można modyfikować na kilka sposobów. Farsz do można urozmaicić, dodając do niego rozdrobnione, zblanszowane brokuły lub pokrojonego na drobno bakłażana i cebulę. Można również przygotować go na bazie cukinii i podsmażonych pieczarek.
Kotlety z cielęciny i cukinii można także przyrządzić z dodatkiem sera i szynki. Ich przygotowanie nie różni się znacząco od podanej powyżej wersji. Wystarczy ułożyć kawałki sera na plasterkach szynki, a następnie przykryć je warstwą pokrojonej i zblanszowanej cukinii. Całość zgina się na pół i wkłada w nacięte uprzednio mięso. Gotowe! By całość smakowała wprost fantastycznie, polecamy sięgać po ser typu cheddar lub gouda.
Z czym podawać kotlety z cielęciny?
Wysmażone na złoty kolor, kotleciki faszerowane najczęściej podaje się w towarzystwie gotowanych lub pieczonych ziemniaków. Można także pokusić się o zaserwowanie ich z domowymi frytkami z batatów, selera lub klasycznych ziemniaczków. By całość smakowała jeszcze lepiej, warto też przyrządzić prostą surówkę z marchewki i jabłka.
Smak kotletów cielęcych równie dobrze podkreśli klasyczny colesław czy domowa mizeria z koperkiem. Można także podawać je z duszoną marchewką z groszkiem lub z tartymi buraczkami. Polecamy spróbować ich także z dodatkiem prostej sałatki na bazie sałaty masłowej i dressingu jogurtowego.