Kotlety jajeczne
- jajka: 8 szt.
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- bułka tarta: 40 g
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- oliwa z oliwek: 60 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Gotujemy 7 jajek na twardo. W zależności od ich wielkości powinny spędzić we wrzątku około 8 minut. Przekładamy je do zimnej kąpieli wodnej. Możemy od razu obtłuc skorupki, żeby łatwiej było je później zdjąć. Kiedy jajka przestygną, obieramy je.

Artur Rogalski krok 2
Przeciskamy jajka na twardo przez praskę do ziemniaków. Możemy też starannie rozgnieść je widelcem, posiekać w małą kostkę lub rozdrobnić w malakserze (włączamy urządzenie tylko na chwilę, żeby nie powstała jednolita pasta).

Artur Rogalski krok 3
Opłukujemy natkę pietruszki w zimnej wodzie, osuszamy ją i siekamy. Łączymy z rozdrobionymi jajkami. Dodajemy 3–4 łyżki bułki tartej (można też wykorzystać otręby owsiane, rozdrobnione płatki kukurydziane lub panierkę panko). Wsypujemy sól i pieprz. Mieszamy masę. Kotlety jajeczne będą też świetnie smakować, jeśli dodamy do niej szczypiorek lub koperek. Inne składniki, które można wykorzystać, to na przykład tarty chrzan i musztarda.

Artur Rogalski krok 4
Formujemy kotleciki jajeczne w dłoniach. Robimy kulkę i lekko ją spłaszczamy. Ułatwimy sobie zadanie, jeśli założymy cienkie rękawiczki, żeby masa nie przyklejała się do skóry. Układamy kotlety na talerzu lub tacy. Dobrze jest włożyć je do lodówki na 30 minut. Są wtedy sztywniejsze, co ułatwia smażenie. Jeśli jednak nie mamy czasu, nic się nie stanie, jeśli przyrządzimy je od razu.

Artur Rogalski krok 5
Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni, na średniej mocy palnika. Do smażenia kotletów sprawdzi się też olej (na przykład słonecznikowy) lub masło klarowane. Nie chcemy, żeby tłuszcz był bardzo gorący, ponieważ kotlety z jajek przyrumienią się wtedy za szybko. Smażymy je na złoty kolor. Powinno nam to zająć około 4–5 minut na każdą ze stron.

Artur Rogalski krok 6
Podajemy kotleciki od razu po usmażeniu, dopóki są chrupkie z zewnątrz. Dobrze pasują do nich takie dodatki jak kasza i ryż na sypko. Można też serwować je jak klasyczny polski obiad – z ziemniakami z wody lub purée. W ramach szybkiego lunchu warto włożyć kotlet jajeczny między połówki bułki, z dodatkiem plastrów pomidora i liści sałaty.

Artur Rogalski


