Kotlety mielone
- mięso mielone: 500 g
- bułka: 1 szt.
- cebula: 180 g
- jajka: 1 szt.
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 2 szczypty
- bułka tarta: 24 g
- olej: 50 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal315
Sposób przygotowania
krok 1
Czerstwą bułkę kajzerkę lub inną o podobnej wielkości zalewamy ciepłą wodą lub mlekiem. Odstawiamy na bok i czekamy aż wchłonie cały płyn. Ważne, żeby była mocno nasączona, nie powinna być sucha w środku. Potem dokładniej ją odciskamy.

wero.ugc krok 2
Żółtą cebulę obieramy z łupin i ścieramy ją na tarce. Można ją też rozdrobnić w malakserze lub po prostu bardzo drobno posiekać. Do większej miski przekładamy zmielone mięso (z łopatki lub z szynki, ale to drugie spowoduje, że kotlety będą nieco mniej kaloryczne, ale też odrobinę bardziej suche), cebulę, wbijamy też jajko. Dosypujemy również przyprawy (ilość można dopasować do smaku) i dokładamy namoczoną i odciśniętą bułkę. Mieszamy ręcznie - można w tym celu założyć jednorazowe rękawiczki.
W tym przepisie używamy gotowego zmielonego mięsa, ale polecamy chociaż raz spróbować przygotować je w domu od początku lub poprosić o to w sklepie mięsnym.

wero.ugc krok 3
Do mięsnej masy na kotlety mielone, dosypujemy też 16 g bułki tartej i dokładnie wyrabiamy dłonią lub mieszamy łyżką. Chodzi o to, żeby masa była dokładnie wymieszana i napowietrzona.

wero.ugc krok 4
Z podanej porcji formujemy 8 kotletów mielonych o średniej wadze 90 g każdy. Nabieramy porcję mięsa, najpierw robimy kulkę, którą potem spłaszczamy. Ważne jest to, żeby wszystkie miały podobną wielkość, inaczej niektóre będą szybciej gotowe. Na talerzyk przesypujemy pozostałą bułkę tartą i delikatnie obtaczamy w niej wszystkie kotlety.

wero.ugc krok 5
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy na niej kotlety, smażymy je z dwóch stron na rumiano (przekręcamy je dopiero jak będą gotowe z jednej strony).

wero.ugc krok 6
Gotowe kotlety mielone przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Zostawiamy je na chwilę, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Najczęściej podawane są z ziemniakami z wody i zasmażanymi buraczkami.

wero.ugc


