
Kotlety mielone bez bułki
- mięso mielone: 500 g
- jajka: 1 szt.
- cebula: 1 szt.
- olej rzepakowy: 50 ml
- czosnek: 2 ząbki
- majeranek: 1 łyżeczka
- sól: 0.5 łyżeczki
- pieprz czarny: 0.5 łyżeczki
- musztarda dijon: 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: przekładamy mięso mielone do dużej miski. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Z czosnku zdejmujemy łupinkę i przeciskamy przez praskę lub kroimy w kostkę i rozcieramy nożem.

Artur Rogalski krok 2
Masa na kotlety: do mięsa wbijamy jajko - ważne, żeby było świeże - i dosypujemy przyprawy, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Do kotletów bez bułki dodajemy musztardę, cebulę i czosnek i ponownie mieszamy.

Artur Rogalski krok 3
Formowanie kotletów: sznycle bez bułki formujemy (powinny być raczej płaskie i nie za duże). Powinno wyjść nam ok. 14 kotletów.

Artur Rogalski krok 4
Smażenie: na głębokiej patelni rozgrzewamy połowę oleju. Kotlety smażymy z obu stron przez kilka minut. Gotowe wyjmujemy drewnianą łopatką na ręczniki papierowe, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Kolejną partię kotletów smażymy na reszcie oleju i postępujemy tak samo. Mielone bez bułki podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami np. warzywami z patelni.

Artur Rogalski

