
Kotlety mielone z papryką
Zwykłe kotlety zyskują zupełnie nowy, bogatszy smak dzięki dodatkowi papryki. Możemy też przygotować je w wersji jarskiej - z kaszy gryczanej.
Składniki:
cebulka
posiekana
2 ząbki czosnku
posiekane
2 czerwone papryki: opieczone
bez skórki i pestek
drobno pokrojone
70 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
jajko
łyżka bułki tartej
1–2 łyżki pikantnego keczupu
olej
do smaku: sól
pieprz
majeranek
chili
kumin
300 ml bulionu
mąka
Kroki przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju
wrzucamy cebulę i szklimy. Dokładamy czosnek
przesmażamy aż zapachnie. Dodajemy paprykę
dusimy aż odparuje woda.
Mięso mieszamy z jajkiem
wystudzoną papryką z dodatkami
tartą bułką i keczupem. Dokładnie wyrabiamy
dodając w razie potrzeby więcej bułki. Przyprawiamy do smaku. Z masy formujemy 6–8 kotletów. Panierujemy w mące i smażymy na złoto ze wszystkich stron na oleju.
Przekładamy do rondelka
zalewamy bulionem i dusimy ok. 10 min. Podajemy z kaszą gryczaną i sałatką z kiszonych ogórków
cebuli
marynowanej papryki
oleju i pieprzu do smaku.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018
Porady:
Kotlety w wersji jarskiej: 10 dag kaszy gryczanej trochę rozgotowujemy, wyrabiamy dokładnie z 10 dag posiekanej opieczonej papryki, 2 jajkami, małą posiekaną cebulą zeszkloną na maśle z posiekanym ząbkiem czosnku, 2 łyżkami mąki kartoflanej, 5 dag startego twardego żółtego sera oraz solą, pieprzem i maggi do smaku. Panierujemy w tartej bułce, smażymy na złoto z obu stron.

