Porady:
- Do mielonych z kapustą możemy użyć mięsa wołowego, cielęcego lub wieprzowego, np. z łopatki lub szynki. Jeśli nie mamy maszynki, możemy poprosić o zmielenie mięsa w sklepie.
- Jeśli masa na mięso jest za rzadka, dodajemy 1–2 łyżki bułki tartej. Możemy także obtoczyć kotlety w bułce, aby były lekko chrupiące na zewnątrz.
- Cebulę możemy pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni przed dodaniem do mięsa. Wtedy masa wychodzi bardziej plastyczna i łatwiej jest formować kotlety. Przygotowane w taki sposób są trochę bardziej kaloryczne, ponieważ używamy dodatkowego tłuszczu do smażenia cebuli.
- Do masy na kotlety mielone z kapustą możemy dodać także inne przyprawy lub zioła, np. mieloną paprykę, natkę pietruszki, koperek, suszony majeranek, kminek lub oregano.
- Kotlety możemy także zapiec z sosem, np. pomidorowym – tak, jak gołąbki bez zawijania.
Notka redakcyjna:
Jaką kapustę możemy dodać do kotletów mielonych?
Mięso na kotlety mielone możemy połączyć z różną kapustą:
- białą – to najbardziej popularny wybór. Biała kapusta jest delikatna i jędrna – łatwo ją poszatkować, świetnie łączy się z mięsem i przyprawami, a przy tym jest przyjemnie wyczuwalna w strukturze kotletów,
- młodą – jest delikatniejsza w smaku i doskonale komponuje się ze świeżo posiekanym koperkiem,
- pekińską – ta odmiana także pasuje do kotletów mielonych. Jest bardziej wyrazista i ostrzejsza w smaku,
- kiszoną – wypada ciekawie i niestandardowo. Takie kotlety są bardziej soczyste i przyjemnie kwaskowe.
Wszystkie rodzaje świeżej kapusty należy przed dodaniem do mięsa sparzyć wrzątkiem i odsączyć z nadmiaru wody. Kapustę kiszoną również należy odcisnąć.
Kotlety mielone z kapustą – propozycje dodatków
Do kotletów z mielonego mięsa świetnie pasują także inne warzywne dodatki, takie jak pieczarki, kalafior, marchewka czy papryka. Oprócz nich możemy dodać ryż lub kaszę, aby potrawa była bardziej sycąca. Poniżej proste wskazówki, jak łączyć dodatki z masą na kotlety mielone z kapustą:
- ser żółty – ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mięsa na mielone,
- marchewka – ją również należy zetrzeć na tarce, a przed dodaniem do mięsa, można podsmażyć z cebulą na niewielkiej ilości oleju,
- pieczarki – tutaj wstępna obróbka jest konieczna. Jeśli dodamy świeże pieczarki, puszczą wodę podczas pieczenia i wtedy kotlety mogą się rozpaść,
- kasza manna – to (obok bułki tartej) sposób na zagęszczenie masy na kotlety,
- ryż – jeśli chcemy, aby mielone z kapustą jeszcze bardziej przypominały w smaku klasyczne gołąbki, możemy dodać ugotowany ryż,
- kalafior – należy go wcześniej ugotować i rozgnieść widelcem. W takiej formie dodajemy do mięsa, kapusty i pozostałych składników na kotlety.
Jak podawać kotlety mielone z kapustą?
- Kotlety mielone z kapustą à la gołąbki – to propozycja dla wielbicieli tradycyjnych smaków. Takie kotlety możemy zapiekać od razu z sosem pomidorowym lub przygotować osobno. Wtedy polewamy je sosem dopiero na talerzu. Do mielonych z kapustą w sosie pomidorowym świetnie pasują młode ziemniaki z koperkiem i świeża surówka, np. colesław.
- Mielone z kapustą z sosem koperkowym – pyszny i kremowy sos koperkowy przygotowujemy na bazie bulionu warzywnego i śmietany 30%. Do kotletów w białym sosie świetnie pasuje ryż ugotowany na sypko i marchewka z groszkiem.
- Mielone z kapustą w sosie pieczarkowym – do takiego połączenia możemy dobrać bardziej wyraziste dodatki, np. kaszę gryczaną i ogórki kiszone.
- Kotlety mielone z sosem serowym – świetnym dodatkiem do pieczonych kotletów z kapustą jest sos serowy na bazie angielskiego cheddara.