Reklama

Kotlety mielone z ziemniaków z buraczkami to łatwe i szybkie danie w duchu zero waste. Do przepisu możecie wykorzystać ziemniaki, które zostały np. po obiedzie. Spróbujcie kotletów mielonych z ziemniaków z buraczkami.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ugotowane ziemniaki mielimy albo przepuszczamy przez praskę. Wędzony boczek razem z cebulą i czosnkiem mielimy, podsmażamy razem na patelni tylko tyle, by cebula się zeszkliła. Mieszamy z ziemniakami, jajkiem i mąką, wyrabiamy dokładnie.

  • krok 2

    Masę przyprawiamy do smaku, formujemy kotlety. Panierujemy w bułce i smażymy z obu stron, aby się zrumieniły.

  • krok 3

    Na purée: małą czerwoną cebulę ścieramy i podsmażamy na maśle. Kiedy stanie się miękka, oprószamy ją mąką, zasmażamy chwilę. Dokładamy obrane i starte jabłko, żurawiny i rozmrożone purée z buraczków, dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku, dusimy razem ok. 10 min. Podajemy do kotletów.

Porady:

W przepisie użyto zamrożonego purée z buraków. Można zamienić na ugotowane i starte buraki.

Notka redakcyjna:

Tradycyjnie buraczki zasmaża się tylko z masłem, mąką i sokiem z cytryny; niekiedy ze śmietaną. Warto jednak wzbogacać ich smak o kwaskowe dodatki jak jabłka, czerwone i czarne porzeczki, wiśnie, śliwki (z mrożonek lub kompotów), i przyprawiać octem balsamicznym i korzeniami. Zyskają zupełnie nową jakość!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama