
Kotlety mielone z ziemniaków z buraczkami
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- ziemniaki: 1 kg
- boczek wędzony: 100 g
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- jajka: 1 szt.
- mąka: 4 łyżki stołowe
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szt.
- kurkuma: 1 szczypta
- papryka w proszku: 1 szczypta
- kminek: 1 szczypta
- majeranek: 1 szczypta
- olej rzepakowy: 2 łyżki stołowe
- czerwona cebula: 1 szt.
- jabłka: 1 szt.
- żurawina: 2 łyżki stołowe
- mąka: 1 szt.
- buraki: 3 szt.
- masło: 1 łyżka stołowa
- sok z cytryny: 1 łyżeczka
- cukier: 1 szczypta
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Ugotowane ziemniaki mielimy albo przepuszczamy przez praskę. Wędzony boczek razem z cebulą i czosnkiem mielimy, podsmażamy razem na patelni tylko tyle, by cebula się zeszkliła. Mieszamy z ziemniakami, jajkiem i mąką, wyrabiamy dokładnie.
krok 2
Masę przyprawiamy do smaku, formujemy kotlety. Panierujemy w bułce i smażymy z obu stron, aby się zrumieniły.
krok 3
Na purée: małą czerwoną cebulę ścieramy i podsmażamy na maśle. Kiedy stanie się miękka, oprószamy ją mąką, zasmażamy chwilę. Dokładamy obrane i starte jabłko, żurawiny i rozmrożone purée z buraczków, dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku, dusimy razem ok. 10 min. Podajemy do kotletów.

