Reklama

Kotlety ruskie, przygotowywane na bazie popularnego farszu do pierogów, to fantastyczna propozycja na pyszny, sycący i tani obiad. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu – można je zrobić w niecałą godzinę. Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na urozmaicenie codziennego jadłospisu, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na ruskie kotlety.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ziemniaki: obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy je i odkładamy na kilka minut do odparowania, a następnie przeciskamy przez praskę lub zgniatamy tłuczkiem. Odstawiamy, żeby wystygły.

  • krok 2

    Twaróg: rozdrabniamy widelcem i dodajemy do wystudzonych ziemniaków.

  • krok 3

    Cebula: obieramy ją i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na łyżce oleju do zeszklenia. Zdejmujemy z patelni i studzimy.

  • krok 4

    Masa na kotlety ruskie: do ziemniaków i twarogu dodajemy podsmażoną cebulkę i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia składników.

  • krok 5

    Smażenie kotletów: bułkę tartą wysypujemy na duży i płaski talerz. Przy pomocy łyżki nabieramy masę serowo-ziemniaczaną, formujemy ją i obtaczamy w bułce. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki ruskie z obu stron, aż się zarumienią. Wówczas zdejmujemy je i przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Porady:

  • Jeśli chcemy, żeby nasze ruskie kotlety miały bardziej kremową, jednolitą konsystencję, możemy zmielić twaróg, który dodajemy do masy. Nie używajmy raczej gotowego sera białego z wiaderka, ponieważ może okazać się zbyt rzadki.
  • Kotlety ruskie możemy przyrządzić z ugotowanych ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego obiadu. Wystarczy przecisnąć je przez praskę i połączyć z resztą składników. To dobry sposób na wykorzystanie resztek i szybki posiłek.
  • Jeśli nie przepadamy za smażonymi daniami, możemy przygotować kotlety ruskie z piekarnika. Są równie smaczne, co ich klasyczna wersja, a do tego o wiele zdrowsze. Uformowane i obtoczone w bułce tartej kotleciki umieszczamy na około 10–15 minut w piekarniku rozgrzanym do 185°C.
  • Masę możemy urozmaicić, dodając do niej ulubione przyprawy. Szczególnie dobrze smakują kotlety ziemniaczane z koperkiem. Możemy doprawić je również odrobiną czosnku, świeżo posiekanej natki pietruszki lub sproszkowanej, wędzonej papryki.
  • Kotleciki z masy ziemniaczano-serowej to propozycja wegetariańska. Możemy jednak dostosować ją do mięsożerców i wzbogacić na przykład o skwarki z boczku lub słoniny.
  • Jeśli masa na kotlety z farszu na pierogi ruskie jest zbyt miękka, powinniśmy zwiększyć ilość twarogu.

Notka redakcyjna:

Kotlety ruskie z sosem

Obtoczone w bułce tartej i podsmażone na patelni kotleciki ruskie smakują wprost obłędnie z dodatkiem sosu. Świetnie komponuje się z nimi na przykład:

  • sos pieczarkowyniezwykle kremowy i aromatyczny, doprawiony tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem sos to świetna propozycja na dodatek do szybkiego dania z farszu na pierogi ruskie.
  • aromatyczny i gęsty sos pomidorowy – to tradycyjny akompaniament pulpetów, ale sprawdzi się także jako treściwy, słodko-kwaśny sos do kotletów ruskich. Możemy go przyrządzić z dodatkiem pikantnych przypraw lub ziół prowansalskich.
  • sos tatarski – kotleciki ruskie będą smakować wyśmienicie także w towarzystwie sosu przyrządzanego na zimno. To propozycja, która zachwyca połączeniem piklowanych warzyw, majonezu i kremowej masy ziemniaczano-serowej.
  • sos koperkowy – idealnie komponuje się z daniami mięsnymi i rybnymi, ale świetnie smakuje także jako dodatek do potraw z ziemniaków.

Kotlety ruskie – z czym podawać?

Kotlety ziemniaczane to fantastyczny pomysł na sycący obiad. Choć możemy podawać je w towarzystwie samego sosu, warto pokusić się o inne dodatki. Dobrze sprawdzi się w tym celu surówka z marchewki, kapusty kiszonej czy duszonej lub z tartych buraków. Smażone kotleciki świetnie komponują się również ze smakiem pokrojonych w plasterki ogórków kiszonych, surówki porowej lub surówki coleslaw.

Kotleciki ruskie możemy też serwować z gotowanymi na parze warzywami, takimi jak brokuł, marchewka, seler lub kalafior. Dobrym dodatkiem będzie również kasza lub ryż na sypko. W takiej wersji danie będzie bardziej sycące.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama