Porady:
- Jeśli chcemy, żeby nasze ruskie kotlety miały bardziej kremową, jednolitą konsystencję, możemy zmielić twaróg, który dodajemy do masy. Nie używajmy raczej gotowego sera białego z wiaderka, ponieważ może okazać się zbyt rzadki.
- Kotlety ruskie możemy przyrządzić z ugotowanych ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego obiadu. Wystarczy przecisnąć je przez praskę i połączyć z resztą składników. To dobry sposób na wykorzystanie resztek i szybki posiłek.
- Jeśli nie przepadamy za smażonymi daniami, możemy przygotować kotlety ruskie z piekarnika. Są równie smaczne, co ich klasyczna wersja, a do tego o wiele zdrowsze. Uformowane i obtoczone w bułce tartej kotleciki umieszczamy na około 10–15 minut w piekarniku rozgrzanym do 185°C.
- Masę możemy urozmaicić, dodając do niej ulubione przyprawy. Szczególnie dobrze smakują kotlety ziemniaczane z koperkiem. Możemy doprawić je również odrobiną czosnku, świeżo posiekanej natki pietruszki lub sproszkowanej, wędzonej papryki.
- Kotleciki z masy ziemniaczano-serowej to propozycja wegetariańska. Możemy jednak dostosować ją do mięsożerców i wzbogacić na przykład o skwarki z boczku lub słoniny.
- Jeśli masa na kotlety z farszu na pierogi ruskie jest zbyt miękka, powinniśmy zwiększyć ilość twarogu.
Notka redakcyjna:
Kotlety ruskie z sosem
Obtoczone w bułce tartej i podsmażone na patelni kotleciki ruskie smakują wprost obłędnie z dodatkiem sosu. Świetnie komponuje się z nimi na przykład:
- sos pieczarkowy – niezwykle kremowy i aromatyczny, doprawiony tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem sos to świetna propozycja na dodatek do szybkiego dania z farszu na pierogi ruskie.
- aromatyczny i gęsty sos pomidorowy – to tradycyjny akompaniament pulpetów, ale sprawdzi się także jako treściwy, słodko-kwaśny sos do kotletów ruskich. Możemy go przyrządzić z dodatkiem pikantnych przypraw lub ziół prowansalskich.
- sos tatarski – kotleciki ruskie będą smakować wyśmienicie także w towarzystwie sosu przyrządzanego na zimno. To propozycja, która zachwyca połączeniem piklowanych warzyw, majonezu i kremowej masy ziemniaczano-serowej.
- sos koperkowy – idealnie komponuje się z daniami mięsnymi i rybnymi, ale świetnie smakuje także jako dodatek do potraw z ziemniaków.
Kotlety ruskie – z czym podawać?
Kotlety ziemniaczane to fantastyczny pomysł na sycący obiad. Choć możemy podawać je w towarzystwie samego sosu, warto pokusić się o inne dodatki. Dobrze sprawdzi się w tym celu surówka z marchewki, kapusty kiszonej czy duszonej lub z tartych buraków. Smażone kotleciki świetnie komponują się również ze smakiem pokrojonych w plasterki ogórków kiszonych, surówki porowej lub surówki coleslaw.
Kotleciki ruskie możemy też serwować z gotowanymi na parze warzywami, takimi jak brokuł, marchewka, seler lub kalafior. Dobrym dodatkiem będzie również kasza lub ryż na sypko. W takiej wersji danie będzie bardziej sycące.