
Kotlety z bitą śmietaną
- schab: 700 g
- ziemniaki: 1 kg
- cebula: 4 szt.
- camembert: 200 g
- śmietana 30%: 250 ml
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 1 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal800
- tłuszcz50g
- tłuszcz nasycony30g
- węglowodany60g
- cukry10g
- błonnik6g
- białko40g
Sposób przygotowania
krok 1
Ziemniaki: obieramy lub dokładnie szorujemy szczotką. Kroimy je w cienkie plasterki.
krok 2
Cebula: usuwamy łupiny i kroimy w krążki.
krok 3
Ser: kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na grubej tarce.
krok 4
Schab: myjemy, osuszamy i w razie potrzeby oczyszczamy z błonek. Mięso kroimy jak na klasyczne kotlety schabowe, nie trzeba ich rozbijać tłuczkiem, wystarczy dłoń zaciśnięta w pięść. Solimy i pieprzymy do smaku z każdej strony.
krok 5
Śmietana: mocno schłodzoną ubijamy na sztywno.
krok 6
Kotlety z bitą śmietaną: na dnie prodiża lub naczynia żaroodpornego układamy cebulę i warstwę ziemniaków, na nich plastry mięsa. Posypujemy całość serem (lub układamy plastry), przykrywamy bitą śmietaną. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza pod przykryciem przez 45 minut. Kotlety z bitą śmietaną można dodatkowo ozdobić kleksem śmietanowym i konfiturą z żurawiny.
Źródło: serwis partnerski Apetitonline.cz,

