Reklama

Kotlety z bitą śmietaną to z pewnością nieoczekiwane połączenie. Przepis popularny jest w czeskiej kuchni, a jego przygotowanie jest niezwykle proste. To nic innego niż plastry schabu pieczone na ziemniakach z dodatkiem bitej śmietany. A jeśli użyjemy przenośnego piekarnika (np. prodiża) będzie je można zrobić nawet na działce, w kuchni bez klasycznego wyposażenie. Kotlety ze śmietaną warto podawać z kleksem z kremówki i konfiturą z żurawiny.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal800
  • tłuszcz50g
  • tłuszcz nasycony30g
  • węglowodany60g
  • cukry10g
  • błonnik6g
  • białko40g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ziemniaki: obieramy lub dokładnie szorujemy szczotką. Kroimy je w cienkie plasterki.

  • krok 2

    Cebula: usuwamy łupiny i kroimy w krążki.

  • krok 3

    Ser: kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na grubej tarce.

  • krok 4

    Schab: myjemy, osuszamy i w razie potrzeby oczyszczamy z błonek. Mięso kroimy jak na klasyczne kotlety schabowe, nie trzeba ich rozbijać tłuczkiem, wystarczy dłoń zaciśnięta w pięść. Solimy i pieprzymy do smaku z każdej strony.

  • krok 5

    Śmietana: mocno schłodzoną ubijamy na sztywno.

  • krok 6

    Kotlety z bitą śmietaną: na dnie prodiża lub naczynia żaroodpornego układamy cebulę i warstwę ziemniaków, na nich plastry mięsa. Posypujemy całość serem (lub układamy plastry), przykrywamy bitą śmietaną. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza pod przykryciem przez 45 minut. Kotlety z bitą śmietaną można dodatkowo ozdobić kleksem śmietanowym i konfiturą z żurawiny.

    Źródło: serwis partnerski Apetitonline.cz,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama