Porady:
- Z podanej proporcji wyjdzie nam ok. 16 kotletów.
- Takie proste kotlety z cukinii będą mniej kaloryczne, jeśli po usmażeniu położymy je na chwilę na ręczniku papierowym, oddadzą wtedy nadmiar tłuszczu.
- Można je też je upiec, w ten sposób uzyskamy dietetyczną wersję. Wystarczy przygotować masę według powyższego przepisu, a następnie formować kotleciki i układać je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane kotlety z cukinii pieczone są w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
- Kotlety z cukinii i marchewki będą miały bardziej zwartą konsystencję i nie rozpadną się w czasie przewracania na patelni, jeśli dodamy do nich również bułkę namoczoną w mleku lub wodzie. W naszym przepisie korzystamy z bułki tartej, jest to szybsza wersja i równie dobra.
Notka redakcyjna:
Kotlety z cukinii - różne przepisy
Masę na kotlety można wzbogacić również o inne składniki, na przykład:
- podsmażoną cebulkę,
- czosnek, świeży lub granulowany,
- kalarepkę,
- paprykę, pokrojoną w drobną kostkę,
- chili, w proszku lub świeżą,
- pastę curry,
- tarty żółty ser, który doda plackom nie tylko smaku, ale i przyjemnie ciągnącej się struktury,
- ser biały,
- pokruszoną fetę,
- koperek,
- natkę pietruszki,
- kaszę - gryczaną, jaglaną, jęczmienną lub kuskus,
- soczewicę,
- ciecierzycę, którą można dodać w całości lub rozgniecioną,
- groszek zielony, w sezonie najlepszy będzie świeży.
Możliwości jest bardzo dużo, ponieważ cukinia ma dość neutralny smak, dlatego dobrze komponuje się z różnymi składnikami.
Ciekawą i bardzo szybką opcją są kotlety schabowe z cukinii. Kroimy ją w plastry (nie musimy jej obierać ani wydrążać), panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, a następnie obsmażamy z obu stron na patelni. Taka cukinia smażona w panierce to idealny pomysł na błyskawiczny obiad na lato.
Co do kotletów z cukinii?
Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej świetnie sprawdzą się jako dodatek do wege burgerów, a jeśli z tej samej masy ulepimy mniejsze kuleczki, to z powodzeniem można napełnić nimi wegetariański kebab lub tortillę. Jeśli jednak chcemy stworzyć pełne danie obiadowe, możemy podać je z:
- ziemniakami z wody,
- pieczonymi ziemniakami,
- purre ziemniaczanym,
- frytkami z ziemniaków lub innych warzyw, np. batatów, marchewki, buraków lub selera,
- kaszą, sprawdzi się każda, wybieramy swoją ulubioną,
- ryżem gotowanym lub smażonym.
Pasują tu też wszelkiego rodzaju surówki:
- sałata ze śmietaną,
- pomidory z cebulką,
- colesław,
- z kapusty, młodej, czerwonej lub kiszonej,
- z ogórków małosolnych.
Do kotletów o tak delikatnej strukturze pasuje również wyrazisty sos. Może to być:
Inne przepisy z cukinii
Cukinię można wykorzystać w kuchni na przeróżne sposoby. Fantastycznie nadaje się ona nie tylko do kotletów, ale również do wszelkiego rodzaju placków i zapiekanek. Warto choć raz zrobić w sezonie:
- tartę z cukinii, z ciasta kruchego lub francuskiego
- cukinię faszerowaną mięsem mielonym i ryżem,
- cukinię faszerowaną warzywami,
- spaghetti z cukinii, wystarczy, że wystrugamy z niej cienkie niteczki przy pomocy specjalnego spiralizera lub po prostu pokroimy w cienkie plastry, a potem wstążki,
- leczo, można je przygotować w wersji warzywnej, albo dodać do niego kurczaka, kiełbasę lub tofu.