Porady:
- Rybę można tez zmielić w maszynce do mielenia mięsa z nakładką o średnich oczkach. Jeśli nie posiadacie ani rozdrabniacza, ani maszynki, możecie również posiekać mięso nożem. Choć proces ten nie należy do najszybszych, przygotowane w ten sposób kotleciki będą równie smaczne co ich zmielona wersja.
- Ze względu na różną ilość glazury zawartej w rybach mrożonych, dokładna ilość bułki tartej, potrzebnej do przygotowania masy na kotlety z dorsza, może się różnić. Najlepiej więc dosypywać ją partiami, aż do momentu, gdy masa przestanie się rozpadać i z łatwością będzie można formować z niej klopsy.
- Do namoczenia bułek można również użyć domowego bulionu warzywnego lub drobiowego.
- Do przygotowania kotletów rybnych mielonych najlepiej użyć polędwicy lub filetu z dorsza.
- Kotlety rybne można zrobić zarówno na bazie świeżego, jak i mrożonego dorsza. W drugim przypadku, polecamy dzień wcześniej przełożyć go z zamrażalnika do lodówki, a tuż przed zmieleniem odcisnąć z nadmiaru wody.
- Fanom grubej panierki, polecamy namoczyć gotowe mielone z dorsza w jajku, a dopiero po tym, obtoczyć je bułce tartej. Należy jednak pamiętać, iż do ich usmażenia potrzeba znacznie więcej oleju.
- Jeżeli kotleciki z dorsza zbyt szybko rumienią się na patelni, należy zmniejszyć moc palnika. Cały proces smażenia powinien zająć około 10–12 minut.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić kotlety rybne z dorsza?
Przepis na kotlety rybne z dorsza nie różni się zbytnio od klasycznego przepisu na mielone. Wystarczy przygotować masę na bazie zblendowanej ryby, namoczonych bułek, jajek oraz bułki tartej, a następnie uformować z niej klopsy i usmażyć je na patelni.
Smak kotletów mielonych z dorsza można urozmaicić, dodając do masy szałwię, rozmaryn, tymianek, natkę pietruszki lub majeranek. Klopsy można też doprawić ostrą papryką mieloną, czosnkiem lub pieprzem cytrynowym. Ciekawie smakują również z tartą cukinią, marchewką lub posiekaną papryką czerwoną. Do masy można również dodać dwie łyżki porwanej na drobne kawałki mozzarelli. Polecamy również spróbować kotletów rybnych z cebulką lub porem (uprzednio zeszklonym na patelni).
Kotlety rybne z dorsza najlepiej smażyć na oleju rzepakowym, ryżowym lub na maśle klarowanym. Można w tym celu użyć również smalcu, rafinowanej oliwy z oliwek lub oleju kokosowego. Ten ostatni może jednak nadać rybnym kotletom lekko słodkawego posmaku.
Z czym podawać kotlety z ryby?
Kotlety rybne z dorsza podane w towarzystwie ziemniaczanego puree i mizerii to fantastyczny pomysł na prosty i smaczny obiad, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Można je również serwować w wersji solo – z kromką domowego chleba – lub w towarzystwie pieczonych warzyw i lekkiej surówki np. z marchewki, selera lub młodej czy kiszonej kapusty. Równie dobrze smakują z sałatą masłową oblaną śmietanowym dressingiem.
Całość będzie smakować jeszcze lepiej, jeżeli okrasimy ją aromatyczny sosem tatarskim. Równie dobrze sprawdzi się w tym celu sos czosnkowy czy majonezowy. Na bazie kotletów rybnych z dorsza można również przyrządzić smaczne fishburgery. Wystarczy ułożyć je między warstwami świeżo wypieczonej bułki z dodatkiem plastrów żółtego sera, sałaty, pomidorów i sosu hamburgerowego.