Porady:
- Kapelusze kani możemy dodatkowo namoczyć w mleku, żeby zmiękczyć ich strukturę. Dzięki temu będą bardziej delikatne.
- Kotlety z kani możemy także natrzeć je cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, aby były bardziej aromatyczne.
- Tzw. schabowe z kani najlepiej smakują od razu po usmażeniu, więc nie ma sensu odkładać ich na następny dzień. Jeśli jednak przygotowaliśmy większą ilość i nie jesteśmy w stanie zjeść wszystkiego, możemy pokroić je w paski, zalać sosem à la śledzie po kaszubsku i zawekować w słoiku. To smaczna wegetariańska przekąska.
- Zamiast tymianku możemy dodać oregano, mieszankę ziół włoskich lub popularne zioła prowansalskie.
Notka redakcyjna:
Z czym podawać kotlety z kani?
Kotlety z kani świetnie smakują z ziemniakami w każdej postaci. Popularny jest zestaw z maślanym puree i surówką z białej kapusty. Równie dobrze smakują w towarzystwie frytek z piekarnika, maczane w sosie tysiąca wysp. Jak jeszcze możemy podać kanie?
- W bułce do burgerów – kanie doskonale sprawdzają się jako burgery wegetariańskie, do takiej kompozycji możemy dodać konfiturę z cebuli i sos barbecue.
- Z miksem sałat lub świeżym szpinakiem – to z kolei pomysł na lekki lunch lub kolację, do sałatki z kani świetnie pasują suszone pomidory w oleju, ser feta i sos winegret.
- W tortilli – meksykańskie placki z mąki pszennej warto zrobić samodzielnie, żeby mieć pewność, że nie zawierają niezdrowych dodatków.
Panierowane kanie możemy serwować także z ryżem na sypko lub makaronem w orientalnym sosie. Będą ciekawym dodatkiem w kolorowych daniach w stylu poke bowl.
Co można zrobić z kani oprócz kotletów?
Z kapeluszy czubajki kani można zrobić nie tylko kotlety w panierce, ale także:
- jajecznicę z grzybami – do doskonała propozycja na śniadanie dla osób, które lubią tradycyjne potrawy w ciekawych wariantach smakowych,
- flaczki z kani – to pomysł na tradycyjne rozgrzewające danie w wersji wegetariańskiej, najlepiej smakują z samodzielnie przygotowanym bulionem warzywnym i przecierem pomidorowym z domowej spiżarni,
- proszek grzybowy – suszone kanie w proszku to praktyczny dodatek do zup i sosów.
Kanie możemy przygotować na wiele innych sposobów. Są pyszne w zupach, tartach czy zapiekankach – podobnie jak bardziej popularne boczniaki ostrygowate.
Jak rozpoznać kanie?
Kanie (inaczej sowy) łatwo jest pomylić z muchomorem sromotnikowym, który jest trujący. Zanim więc wybierzemy się do lasu, warto poznać charakterystykę tych grzybów:
- kapelusz kani ma łuszczącą się powierzchnię z charakterystycznymi brązowymi plamkami. Wierzch sromotnika jest gładki, o opalizującym, lekko oliwkowym kolorze,
- nóżka kani jest długa i smukła, u muchomora – ma bulwę u nasady,
- pierścień na nóżce kani jest ruchomy,
- blaszki pod kapeluszem kani są beżowe, a u sromotnika – białe.
Czubajka kania występuje w suchych lasach. Pojawia się od lipca do października.