Reklama

Kotlety z kani to pyszna wegetariańska alternatywa dla klasycznych schabowych. Rozłożyste kapelusze panierowane w jajku i bułce tartej doskonale smakują z dodatkiem świeżych ziół, np. tymianku lub oregano. Do kani (znanych także jako sowy) w panierce świetnie pasują gotowane młode ziemniaki, kopytka lub frytki. Kotlety z kani są pyszne i chrupiące – idealne na obiad dla całej rodziny.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Kanie: odrywamy nóżki i czyścimy kapelusze na sucho, np. przy pomocy szczoteczki.

  • krok 2

    Jajka: rozbijamy do osobnej miski i rozkłócamy rózgą.

  • krok 3

    Bułkę: wsypujemy do kolejnej miski, mieszamy z przyprawami: solą, pieprzem i tymiankiem.

  • krok 4

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Kapelusze kolejno maczamy w jajku i obtaczamy w bułce z przyprawami. Smażymy na złoty kolor najpierw z jednej drugiej strony, a potem z drugiej strony (z każdej przez ok. 3 min).

  • krok 5

    Podawanie: kotlety z kani serwujemy gorące z ulubionymi dodatkami, np. gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty.

Porady:

  • Kapelusze kani możemy dodatkowo namoczyć w mleku, żeby zmiękczyć ich strukturę. Dzięki temu będą bardziej delikatne.
  • Kotlety z kani możemy także natrzeć je cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, aby były bardziej aromatyczne.
  • Tzw. schabowe z kani najlepiej smakują od razu po usmażeniu, więc nie ma sensu odkładać ich na następny dzień. Jeśli jednak przygotowaliśmy większą ilość i nie jesteśmy w stanie zjeść wszystkiego, możemy pokroić je w paski, zalać sosem à la śledzie po kaszubsku i zawekować w słoiku. To smaczna wegetariańska przekąska.
  • Zamiast tymianku możemy dodać oregano, mieszankę ziół włoskich lub popularne zioła prowansalskie.

Notka redakcyjna:

Z czym podawać kotlety z kani?

Kotlety z kani świetnie smakują z ziemniakami w każdej postaci. Popularny jest zestaw z maślanym puree i surówką z białej kapusty. Równie dobrze smakują w towarzystwie frytek z piekarnika, maczane w sosie tysiąca wysp. Jak jeszcze możemy podać kanie?

  • W bułce do burgerów – kanie doskonale sprawdzają się jako burgery wegetariańskie, do takiej kompozycji możemy dodać konfiturę z cebuli i sos barbecue.
  • Z miksem sałat lub świeżym szpinakiem – to z kolei pomysł na lekki lunch lub kolację, do sałatki z kani świetnie pasują suszone pomidory w oleju, ser feta i sos winegret.
  • W tortilli – meksykańskie placki z mąki pszennej warto zrobić samodzielnie, żeby mieć pewność, że nie zawierają niezdrowych dodatków.

Panierowane kanie możemy serwować także z ryżem na sypko lub makaronem w orientalnym sosie. Będą ciekawym dodatkiem w kolorowych daniach w stylu poke bowl.

Co można zrobić z kani oprócz kotletów?

Z kapeluszy czubajki kani można zrobić nie tylko kotlety w panierce, ale także:

  • jajecznicę z grzybami – do doskonała propozycja na śniadanie dla osób, które lubią tradycyjne potrawy w ciekawych wariantach smakowych,
  • flaczki z kani – to pomysł na tradycyjne rozgrzewające danie w wersji wegetariańskiej, najlepiej smakują z samodzielnie przygotowanym bulionem warzywnym i przecierem pomidorowym z domowej spiżarni,
  • proszek grzybowy – suszone kanie w proszku to praktyczny dodatek do zup i sosów.

Kanie możemy przygotować na wiele innych sposobów. Są pyszne w zupach, tartach czy zapiekankach – podobnie jak bardziej popularne boczniaki ostrygowate.

Jak rozpoznać kanie?

Kanie (inaczej sowy) łatwo jest pomylić z muchomorem sromotnikowym, który jest trujący. Zanim więc wybierzemy się do lasu, warto poznać charakterystykę tych grzybów:

  • kapelusz kani ma łuszczącą się powierzchnię z charakterystycznymi brązowymi plamkami. Wierzch sromotnika jest gładki, o opalizującym, lekko oliwkowym kolorze,
  • nóżka kani jest długa i smukła, u muchomora – ma bulwę u nasady,
  • pierścień na nóżce kani jest ruchomy,
  • blaszki pod kapeluszem kani są beżowe, a u sromotnika – białe.

Czubajka kania występuje w suchych lasach. Pojawia się od lipca do października.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama