
Kotlety z kaszy jaglanej
- kasza jaglana: 100 g
- bulion warzywny: 250 ml
- cukinia: 1 szt.
- marchewka: 1 szt.
- groszek konserwowy: 50 g
- czosnek: 1 ząbek
- cebula: 1 szt.
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- chili: 1 szczypta
- jajka: 1 szt.
- mąka owsiana: 20 g
- bułka tarta: 30 g
- olej rzepakowy: 30 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników: kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy w szklance bulionu warzywnego (wg instrukcji podanej na opakowaniu). Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę. Groszek rozmrażamy lub odcedzamy z zalewy. Cukinię obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, jeśli jest taka potrzeba, i ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na 15 minut. W międzyczasie studzimy kaszę jaglaną na kotlety. Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

krok 2
Przygotowanie kotletów jaglanych: cukinię odciskamy z nadmiaru soku. Marchewkę, cukinię groszek i kaszę wkładamy do jednej miski. Dodajemy jajko, mąkę, cebulę i czosnek. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Z masy formujemy kotlety z kaszy jaglanej. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor na patelni z odrobiną oleju.


