Porady:
- Kotlety z kaszy kuskus możemy przygotować również w wersji z mięsem. Dodajemy wtedy do masy gotowany boczek wędzony.
- Masę na kotlety możemy wzbogacić również w kmin rzymski lub lubczyk. W ten sposób nadamy naszej potrawie wyjątkowy aromat.
- Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie bulionu warzywnego, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać wody. Warto jednak mieć na uwadze, że takie kotlety będą nieco mniej intensywne w smaku.
- Zamiast koperku równie dobrze możemy użyć szczypiorek lub pietruszkę. Składniki te także fantastycznie komponują się z kaszą kuskus.
- Podczas smażenia kotlecików, pamiętajmy, żeby delikatnie przewracać je na drugą stronę za pomocą drewnianej łopatki. Zbyt gwałtowne ruchy mogą spowodować, że nasze danie się rozpadnie.
- Kotlety z kaszy kuskus można też upiec. To świetne rozwiązanie dla wszystkich osób będących na diecie.
Notka redakcyjna:
Kotlety z kaszy kuskus – inne warianty
Niekwestionowaną zaletą kotletów z kaszy kuskus jest ich prosty skład. Ponadto przepis ten może stanowić świetną bazę do przygotowania potrawy w innych wersjach smakowych. W ten sposób wykonamy:
- kotlety z kaszy kuskus i marchewki – odznaczają się dodatkiem drobno startej marchewki oraz cukinii,
- kotlety z kaszy kuskus z suszonymi pomidorami – do masy na kotlety dodajemy pokrojone suszone pomidory. Przyprawy takie jak oregano, czy bazylia rewelacyjnie podkręcą smak potrawy,
- kotlety z kaszy kuskus z warzywami – skrywają one w sobie mieszankę warzyw: kalafiora, marchewki i pora. Przed dodaniem warzyw do kaszy kuskus, blanszujemy je w osolonej wodzie,
- kotlety z kaszy kuskus i pieczarek – wystarczy, że dodamy do masy pokrojone, podsmażone wcześniej grzyby. Równie dobrze sprawdzą się tutaj maślaki lub prawdziwki,
- kotlety z kaszy kuskus i mięsa mielonego – to świetna opcja dla wszystkich mięsożerców. Jeśli zależy nam na wyjątkowo delikatnej potrawie, do jej przygotowania polecamy użyć mięsa mielonego z indyka.
Kotlety z kaszy kuskus – z czym podawać?
Kotlety z kaszy kuskus serwujemy w towarzystwie lekkiego dodatku. Najlepiej sprawdzi się tutaj:
- mieszanka ugotowanych warzyw – najlepiej smakuje połączenie marchewki, brukselki i fasolki,
- sałatka ze szpinakiem – to rewelacyjna bomba witaminowa, składa się z liści szpinaku, cebuli, pomidorków i sera feta,
- sałatka grecka – stanowi idealne połączenie oliwek, sera fety, ogórków, sałaty lodowej i pomidorów,
- sałatka z cykorii – lekka, kolorowa sałatka, która skrywa w sobie cykorię, sałatkę lodową oraz ser gorgonzola.
Z jakiej kaszy możemy przygotować kotlety?
Do przygotowania kotletów możemy użyć różnych rodzajów kasz. Każda z nich odznacza się oryginalnym smakiem i jest bogata w wartości odżywcze. Poniżej podajemy kilka pomysłów:
- kotlety z kaszy gryczanej – fantastycznie smakują w towarzystwie sosu pieczarkowego lub smażonych grzybów,
- kotlety z kaszy jęczmiennej – odznaczają się delikatnym smakiem, warto wzbogacić je w świeże zioła takie jak tymianek, czy oregano,
- kotlety z kaszy bulgur – charakteryzują się orzechowym posmakiem, który idealnie sprawdzi się w dodatku z suszonymi pomidorami,
- kotlety z kaszy jaglanej – to najlepsza alternatywa dla kotletów kuskus, polecamy wzbogacić je w brokuły, czy kalafior.