Porady:
- Panierkę przygotować można na kilka sposobów, w zależności od tego, co lubicie najbardziej. Seler panierowany może być nie tylko w bułce tartej, ale także panko lub płatkach kukurydzianych. Inna pyszna opcja to seler panierowany z serem. W tym przepisie dwa plastry selera przekładamy grubym plastrem sera i dopiero tak przygotowany kotlet panierujemy i smażymy. Takie kotlety z selera z serem będą zaskakiwały wypływającym po rozkrojeniu ciągnącym nadzieniem.
- Jeśli chcecie przygotować to danie w wersji fit, zróbcie pieczone kotlety z selera. Będą one zdrowsze i znacznie mniej tłuste.
Notka redakcyjna:
Kotlety z selera - przepis podstawowy i inne wersje
Przepis na kotlety z selera to banalnie prosta receptura. Wystarczy dorodna bulwa selera korzeniowego, a do tego jajko, mąka, bułka tarta i olej do smażenia. Seler obieramy i kroimy w plastry (można go też wcześniej lekko podgotować), a następnie panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane krążki smażymy na głębokim tłuszczu, aż staną się złociste i chrupiące. Usmażone kotlety z selera odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu i gotowe!
Oczywiście taką bazową wersję można urozmaicać dodatkiem suszonych lub świeżych ziół oraz przypraw, które sprawią, że danie nabierze jeszcze więcej smaku i aromatu. Oprócz soli i pieprzu, można użyć także papryki w proszku (zarówno słodkiej, ostrej, jak i wędzonej), curry, kurkumy i sproszkowanego czosnku. Mile widziane są także przeróżne zioła, takie jak oregano, tymianek, rozmaryn lub natka pietruszki.
Podstawowy przepis można wzbogacić też innymi warzywami. Jednym ze sprawdzonych połączeń smakowych są kotlety z selera i pieczarek. W sezonie możemy oczywiście też użyć świeżych leśnych grzybów. Kolejny pyszny pomysł to kotlety z selera i marchewki.
Ten przepis możemy też łatwo przekształcić w kotlety z selera wegańskie. Wystarczy zastąpić jajko gęstą mieszanką mąki i mleka roślinnego lub wody z gotowania selera. W tak przygotowanej masie obtaczamy plastry warzywa, a dalej postępujemy już jak w podstawowym przepisie.
Z czym podawać kotlety z selera?
Kotlety z selera można podawać solo, jedynie w towarzystwie lekkiej sałatki. My polecamy tę z selera naciowego, jednak jeśli wolicie bardziej klasyczne propozycje, podajcie kotlety z surówką coleslaw, z tartej marchewki, kiszonej kapusty albo z mizerią czy korniszonami. Jako dodatek na ciepło warto podać z kolei duszoną marchewkę, buraczki na ciepło lub zasmażaną kapustę.
Jeśli jednak chcecie przygotować bardziej sycący posiłek, podajcie je z ziemniakami, zarówno gotowanymi, pieczonymi, jak i w postacie puree frytek. Dobrze sprawdzi się tutaj również kasza. Można użyć gryczanej, bulgur, jaglanej czy kuskus. Jeśli wolicie ryż, również będzie on dobrym wyborem do tego dania. Do kotletów pasuje zarówno biały, jaśminowy, dziki, jak i czerwony ryż.