Porady:
- Kotlety z soczewicy czerwonej można przygotować jeszcze szybciej! Odmiana tego strączka nie wymaga namaczania, a jej czas gotowania jest krótszy (koło 10 -15 minut). Bardzo łatwo jest ją rozgotować, dlatego gotując czerwoną soczewicę należy dość często sprawdzać jej stan.
- Przepłukaną soczewicę warto wrzucać do wrzącej wody lub bulionu. Sól dodajemy pod sam koniec gotowania.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić kotlety z soczewicy?
Po soczewicę sięgają przede wszystkim w Polsce wegetarianie i weganie, dla których strączki te są nie tylko źródłem białka, ale również niewyczerpanych inspiracji. Bez problemu można dostać ją w sklepach przez cały rok, nie jest też szczególnie droga. Jakie są rodzaje soczewicy? Istnieje kilka jej odmian. Soczewica zielona najlepiej nadaje się do pierogów, sałatek i innych, ponieważ nie rozpada się podczas gotowania. Drugą najczęściej spotykaną odmianą jest czerwona soczewica – są to ziarna pozbawione zewnętrznej łuski, dzięki czemu gotuje się je znacznie szybciej. Bardzo łatwo rozpada się na papkę, przez co świetnie nadaje się do past do kanapek i sosów. Jak zrobić kotlety z soczewicy? Jak wspominaliśmy wyżej można wykorzystać dowolną odmianę soczewicy. Kotlety z soczewicy zielonej to przepis, który sprawdzi się przy twardych odmianach soczewicy – zielonej, czarnej, brązowej. Namoczone, ugotowane w bulionie strączki mieszamy z jajkiem, bułką tartą, czosnkiem i przyprawami. Formujemy z masy kotleciki z soczewicy i smażymy na rozgrzanym oleju. Kotlety z soczewicy czerwonej lub żółtej mogą wymagać dodania większej ilości bułki tartej, a nawet odrobiny mąki, aby masa nie była zbyt wilgotna i się nie rozpadała. Warto też dobrze odcisnąć z wody ugotowaną soczewicę.
Kotlety z soczewicy – z czym podawać?
Pyszny kotlet z soczewicy jest dobrym pomysłem na roślinny obiad – bardzo syci i dostarcza energii na cały dzień. Taki smakołyk dobrze komponuje się z sosem pomidorowym – polecamy wypróbować przepis na szybki sos do pizzy z passaty lub letnio-jesienny sos dyniowo-pomidorowy. Sosy te można przygotować w większej ilości i trzymać zapasteryzowane w spiżarni. Takie kotleciki z soczewicy warto podać jako zamiennik mięsnego kotleta do typowego, codziennego posiłku z ziemniakami i surówką. Można jednak puścić wodze fantazji i podawać je jako element Buddha Bolwa lub razem z humusem i kiszonkami, jako talerz bliskowschodni. Kotlety z zielonej soczewicy dobrze jest podawać ze świeżymi warzywami, np. w zestawie z sałatką grecką lub sałatką z granatem i migdałami. Jako główny bohater obiadu kotlet z soczewicy może pojawić się w towarzystwie puree ziemniaczanego, pieczonych warzyw, czy szparagów z boczkiem. Każdy dodatek, jaki tylko przyjdzie nam na myśl, będzie dobrym uzupełnieniem obiadowego talerza. Taki kotlet z soczewicy może też posłużyć jako wkład do pysznego, wegetariańskiego burgera.