
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- ziemniaki: 500 g
- jajka: 2 szt.
- mąka pszenna: 40 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- śmietana 18%: 300 g
- bułka tarta: 150 g
- pieczarki: 500 g
- czerwona cebula: 1 szt.
- olej rzepakowy: 75 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przepis na kotlety ziemniaczane z pieczarkami zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Po ich ugotowaniu pozostawiamy je na kilka godzin do ostudzenia, a następnie przeciskamy przez praskę i dodajemy do nich jajka. W dalszej kolejności cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, a następnie pozostawiamy do ostudzenia, po czym dodajemy do ziemniaczanej masy. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku, dodajemy mąkę pszenną i śmietanę, a następnie wyrabiamy i formujemy kotlety ziemniaczane.
krok 2
Po uformowaniu kotletów ziemniaczanych obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju rzepakowym z obu stron przez 5 minuty. Między czasie przygotowujemy sos pieczarkowy i serwujemy kotlety ziemniaczane polane gęstym sosem.

