
Krajanka czekoladowo-migdałowa
- ciastka maślane: 300 g
- mąka migdałowa: 35 g
- migdały: 200 g
- gorzka czekolada: 500 g
- masło: 180 g
- masło migdałowe: 300 g
- olej: 12 ml
- cukier puder: 180 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: blachę o wymiarach 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia, tak aby po bokach wystawał na wysokość 3 cm. Ciastka, mielone migdały i 50 g całych migdałów miksujemy w blenderze na proszek.
krok 2
Masa: masło, cukier puder i masło migdałowe umieszczamy w rondlu, ustawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy. Mieszamy stale, aż do momentu, gdy wszystko się połączy. Dodajemy zmiksowane migdały i ciastka. Masę migdałową rozprowadzamy na przygotowanej blasze, wyrównujemy. Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 min.
krok 3
Polewa: czekoladę i olej wkładamy do miski ustawionej nad gotującą się wodą (nie pozwólmy, aby miska dotykała wrzątku) i mieszamy, aż czekolada się roztopi.
krok 4
Krajanka: na przygotowanym spodzie rozkładamy resztę migdałów i zalewamy wszystko roztopioną czekoladą. Schładzamy przez 2 godz. Po wystudzeniu kroimy w słupki.

