
Krakersy żytnie z pestkami dyni
- mąka razowa: 200 g
- pestki dyni: 100 g
- proszek do pieczenia: 2 g
- sól: 6 g
- cukier trzcinowy: 5 łyżeczka
- mąka żytnia: 200 g
- jajka: 80 g
- cukier puder: 4 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal81
- tłuszcz3g
- tłuszcz nasycony0g
- węglowodany12g
- cukry0g
- błonnik3g
- białko3g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 140 stopni Celsjusza. Papierem do pieczenia wykładamy dużą blachę. Szykujemy na blacie stolnicę.
krok 2
Wykonanie ciasta: mieszamy w dużej misce wszystkie suche składniki. Następnie, w osobnym naczyniu, miksujemy jajko ze szklanką wody (około 250 ml). Przelewamy masę jajeczną do mąki, cukru pudru i pestek z dyni. Łączymy wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Zagniatamy kulę, przenosimy ją na stolnicę i wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto.
krok 3
Formowanie krakersów: ciasto należy jak najcieniej rozwałkować na stolnicy, a następnie pokroić w kwadraty o boku 7 cm. Wszystkie układamy na blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
krok 4
Pieczenie: krakersy trzymamy w piekarniku przez 45 minut. Potem odwracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 45 minut. Kiedy ciastka są gotowe, zdejmujemy je z blachy i przekładamy na metalową kratkę. Tam mają wystygnąć. Jeśli nie zjemy ciastek od razu, możemy schować je do szczelnego pojemnika i przechowywać około 2 tygodni.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfoof.com,

