Reklama

Krakersy żytnie z pestkami dyni to pyszna przekąska, którą możemy stworzyć sami w domu. Wystarczą mąka, jajko, pestki dyni, by wyczarować zdrowszy zamiennik chipsów. Sprawdzą się w roli wieczornej przekąski po kolacji. Sekretem chrupkości tych ciasteczek jest odpowiednia temperatura pieczenia i odwracanie krakersów żytnich w trakcie wypiekania.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal81
  • tłuszcz3g
  • tłuszcz nasycony0g
  • węglowodany12g
  • cukry0g
  • błonnik3g
  • białko3g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 140 stopni Celsjusza. Papierem do pieczenia wykładamy dużą blachę. Szykujemy na blacie stolnicę.

  • krok 2

    Wykonanie ciasta: mieszamy w dużej misce wszystkie suche składniki. Następnie, w osobnym naczyniu, miksujemy jajko ze szklanką wody (około 250 ml). Przelewamy masę jajeczną do mąki, cukru pudru i pestek z dyni. Łączymy wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Zagniatamy kulę, przenosimy ją na stolnicę i wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto.

  • krok 3

    Formowanie krakersów: ciasto należy jak najcieniej rozwałkować na stolnicy, a następnie pokroić w kwadraty o boku 7 cm. Wszystkie układamy na blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

  • krok 4

    Pieczenie: krakersy trzymamy w piekarniku przez 45 minut. Potem odwracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 45 minut. Kiedy ciastka są gotowe, zdejmujemy je z blachy i przekładamy na metalową kratkę. Tam mają wystygnąć. Jeśli nie zjemy ciastek od razu, możemy schować je do szczelnego pojemnika i przechowywać około 2 tygodni.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfoof.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama