
Krem angielski
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- mleko: 250 ml
- śmietana 30%: 250 ml
- żółtko: 6 szt.
- cukier: 100 g
- wanilia: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół. Wyskrobujemy jej zawartość końcówką noża. W rondelku zagotowujemy mleko ze śmietaną kremówką.
krok 2
Żółtka: umieszczamy w misie miksera razem z cukrem i ziarenkami wanilii. Ubijamy je na puszysty krem o jasnożółtej barwie.
krok 3
Krem angielski: masę z żółtek i cukru mieszamy z połową mleka ze śmietanką, po czym wlewamy ją do rondelka. Podgrzewamy ją na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje. Studzimy.

