Porady:
- Krem bawarski najlepiej smakuje podany ze świeżymi owocami. Sprawdzą się tutaj wszelkiego rodzaju drobne owoce, takie jak borówki, maliny, truskawki czy jagody, ale także pokrojone w kawałki mango lub gruszka.
- Jeśli lubicie bardziej słodkie desery, można wzbogacić go o rozpuszczoną czekoladę, sos karmelowy, truskawkowy lub bitą śmietaną.
- Krem bawarski można podawać zarówno w kokilkach, jak i szklankach, kieliszkach, pucharkach lub w małych słoiczkach.
- Ten deser świetnie też wygląda podany na talerzyku. Żeby łatwo wyciągnąć stężały deser z foremki na talerz, wystarczy włożyć naczynie na chwilę do gorącej wody. Dzięki temu krem łatwo odejdzie od ścianek i nienaruszony wyjdzie z foremki.
- Żeby krem bawarski szybciej zastygł, można dodać do niego mrożone owoce. W ten prosty sposób błyskawicznie stężeje.
Notka redakcyjna:
Krem bawarski - co to jest?
Krem bawarski, czyli creme bavaroi, to jeden z najpopularniejszych deserów kuchni niemieckiej. Wyglądem i smakiem przypomina włoską panna cottę, jednak jego konsystencja jest bardziej puszysta i piankowa. Taki deser wspaniale sprawdzi się zarówno w sezonie letnim, jak i zimowym, dlatego jest wspaniałym pomysłem na każdą okazję. Podany w małych słoiczkach lub kieliszkach, to doskonały pomysł na przyjęcia dla dzieci lub spotkania w większym gronie na stojąco.
Krem bawarski - przepis na prosty deser
Krem bawarski to jeden z najszybszych deserów, który nie wymaga wiele pracy. Świetnie sprawdzi się jako poczęstunek dla gości, gdyż przepis jest nieskomplikowany, a efekt końcowy robi wielkie wrażenie. Wystarczy tylko kilka składników: mleko, cukier, śmietanka, żółtka i wanilia. Tych pięć składników w zupełności wystarczy, żeby przygotować klasyczną wersję tego przepisu. Jednak jeśli lubicie bardziej aromatyczne desery, można zmodyfikować nieco recepturę, dodając skórkę cytrynową lub pomarańczową, a nawet odrobinę cynamonu.
Przygotowanie nie jest trudne, jednak kluczem do sukcesu jest odpowiednia obróbka kremowej masy. Ważne, żeby utarte żółtka z mlekiem podgrzewać w kąpieli wodnej, a nie bezpośrednio na palniku. Należy więc umieścić metalową miskę z masą na garnku z odrobiną gotującej się wody i ciągle mieszając, czekać aż krem zgęstnieje.
- Gotowy krem możemy podawać solo lub w towarzystwie świeżych bądź mrożonych owoców.
- Świetnie smakuje także krem bawarski z bezą.
- Innym smakowitym pomysłem jest czekoladowy krem bawarski lub taki z dodatkiem karmelu.
- A w wersji z owocami, polecamy malinowy krem bawarski.
Gładki i puszysty krem warto zestawić z kontrastującym chrupiącym dodatkiem, dlatego jako dekoracja na wierzch musu fantastycznie sprawdzą się orzechy, pokruszone ciastka lub herbatniki.
Desery na zimno - przepisy na inne słodkości bez pieczenia
Krem bawarski to tylko jeden z wielu przepysznych deserów bez pieczenia. Co jeszcze warto przygotować? Najpopularniejszym wyborem, szczególnie w sezonie letnim, są:
- krem sułtański - jego siła tkwi w prostocie, wystarczy kremówka, cukier, rum i rodzynki,
- wszelkiego rodzaju lody - nie ma nic lepszego niż domowe lody,
- serniki na zimno,
- delikatny i puszysty mus, np. kokosowy lub czekoladowy,
- szybkim deserem na zimno jest włoski deser lodowy, czyli warstwowa vinetta,
- krem truskawkowy - niezwykle prosta propozycja, bazująca na owocach,
- pianka truskawkowa - taki deser ma niewielką ilość kalorii, więc doskonale sprawdzi się jako coś słodkiego dla wszystkich dbających o linię,
- pudding chia.