
Krem cytrynowy z mascarpone
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- jogurt naturalny: 350 g
- mascarpone: 250 g
- cytryna: 9 szt.
- cukier puder: 5 łyżek stołowych
- biała czekolada: 50 g
- mięta: 10 liści
Sposób przygotowania
krok 1
Jogurt wylewamy na sitko wyłożone tetrową ściereczką, zawieszamy na misce i wstawiamy na noc do lodówki. Rano będziemy mieli gęsty jogurtowy ser nazywany labneh oraz sporą ilość serwatki. Następnie przygotowujemy cytryny, które grają pierwsze skrzypce w przepisie na lemon curd. Cytryny wyparzamy. Z dwóch ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Pozostałe cytryny posłużą jako miseczki na krem cytrynowy. Cytrusy należy przekroić na pół i wydrążyć.
krok 2
Ser labneh mieszamy z mascarpone, otartą skórką cytrynową oraz sokiem i cukrem do smaku, mocno schładzamy w lodówce. Krem cytrynowy nakładamy do wydrążonych połówek cytryn, polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy listkami mięty. Lemon curd najlepiej zjeść od razu, póki czekolada pozostaje płynna.

