Reklama

Krem czekoladowy z awokado to pyszna i niezwykle prosta w przygotowaniu przekąska. W zależności od użytych dodatków, może stanowić zarówno pełnowartościowe śniadanie, jak i rozpustny deser. Krem z awokado można przygotować na kilka sposobów. Podpowiadamy jak nadać mu odpowiednio głębokiego smaku i aksamitnej konsystencji. Choć czekolada z awokado, stała się szczególnie popularna wśród wegan, gwarantujemy, że wszyscy domownicy zapytają o dokładkę.

Kroki przygotowania:

Krem czekoladowy z awokado to jednej z najpopularniejszych deserów kuchni wegańskiej. Bogaty w zdrowe tłuszcze i mnóstwo witamin, może być pożywnym śniadaniem lub lekką, słodką przekąską.

Właściwości awokadoAwokado to warzywo zaliczane do superfoods. Jest bogate w witaminy C, E, A i B. Zawiera także dużo potasu, kwasu oleinowego, likopenu i luteiny. To niepozorne zielone warzywo jest wysokokaloryczne, więc należy jeść je z umiarem. Warto jednak włączyć je na stałe do swojej diety.Jak jeść awokado?To warzywo samo w sobie ma dość neutralny smak. Doskonale sprawdza się zarówno jako baza do dań słodkich, jak i wytrawnych. Najpopularniejszą potrawą na bazie awokado jest guacamole, czyli wytrawna pasta. Świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek lub dip do przekąsek. To także doskonały zamiennik jajka (w proporcjach 1:1), a także baza do różnego rodzaju past i kremów. Kupując awokado, należy sprawdzić, czy jest dojrzałe. Powinno być miękkie, a skórka ciemnozielona. Najlepiej przekroić je na pół, wyjąć pestkę i obrać ze skórki. Warto od razu polać je sokiem z cytryny. Podobnie jak banany i jabłka, awokado szybko ciemnieje.WykonanieOrzechy łuskamy i wrzucamy do kielicha blendera. Dodajemy mleko kokosowe i ksylitol, a następnie blendujemy na gładki krem. Obieramy i odpestkowujemy awokado. Dodajemy je do kremu. Dosypujemy kakao i ponownie blendujemy. Nakładamy do miseczek.

Reklama

Porady:

  • Do przygotowania kremu czekoladowego z awokado, możesz użyć dowolnego mleka roślinnego. Świetnie sprawdzi się napój owsiany, migdałowy lub coraz częściej dostępna, tłusta śmietanka roślinna.
  • Dla podkręcenia smaku i aromatu, orzechy laskowe możesz uprażyć dodatkowo na suchej, rozgrzanej patelni. Jeszcze ciepłe wysyp na ściereczkę i pocierając o siebie, usuń skórki. Jeżeli chcesz uzyskać efekt popularnego kremu czekoladowego, możesz użyć więcej laskowców. Tak przygotowana czekolada z awokado świetnie sprawdzi się jako smarowidło do wegańskich naleśników bez jajek.
  • Czekolada z awokado smakuje doskonale w towarzystwie dodatków. Latem, warto sięgnąć po soczyste, sezonowe owoce. Jesienią, krem możesz uwieńczyć podgrzanymi w rondelku malinami, lub wiśniami z rozgrzewającym cynamonem i posypką z orzechów.

Notka redakcyjna:

Krem czekoladowy- jak zrobić?

Krem czekoladowy to bardzo prosty w przygotowaniu deser. Jeżeli posiadasz blender ręczny lub kielichowy, przygotowanie kremu z awokado zajmie dosłownie kilka minut. Wystarczy wydrążyć miąższ i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Możesz zrezygnować z ksylitolu i dosłodzić deser bananem. Uczuleni na kakao nie muszą rezygnować z kremu z awokado. Do deseru równie dobrze nadaje się aromatyczny karob, czyli mączka chleba świętojańskiego. Krem z awokado to pyszny, ale nie jedyny sposób na wegański budyń czekoladowy. Jeżeli szukasz pomysłów na zdrowy i sycący deser, spróbuj również naszego przepisu na krem daktylowy lub kakaowo- śliwkowy budyń jaglany. Latem, sięgnij natomiast po wegańskie lody czekoladowe.

Jak jeść awokado?

Awokado jest bogate w witaminy C, E, A i B. Zawiera dużo potasu, kwasu oleinowego, likopenu i luteiny. W pierwszym zetknięciu, awokado może wydawać się mdłe w smaku. Wystarczy jednak nawet odrobina soku z cytryny lub limonki, by odkryć jego nowe oblicze. Najpopularniejszą potrawą, która idealnie wykorzystuje potencjał kremowego, tłustego awokado, jest meksykańskie guacamole. Ta wytrawna pasta najczęściej podawana jest z kolendrą, drobno posiekaną papryczką chilli i czerwoną cebulką. Awokado można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdza się zapieczone w piekarniku, w sałatce z kaszą bulgur, lub jako składnik zupy porowej. Warto wiedzieć, że jego miąższ to również doskonały zamiennik jajka. Zastanawiasz się jak wybierać i przechowywać awokado? W cyklu „Smak” przedstawiamy najważniejsze informacje.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama