
Krem czekoladowy z mascarpone
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- śmietanka: 250 ml
- gorzka czekolada: 150 g
- mascarpone: 250 g
- cukier puder: 20 g
Sposób przygotowania
krok 1
Czekolada: siekamy ją na mniejsze kawałki i odstawiamy na bok.
krok 2
Baza czekoladowa: śmietankę wlewamy do małego garnka. Podgrzewamy ją na średnim ogniu, aż do zagotowania. Następnie zdejmujemy ją z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę. Wszystko mieszamy dokładnie, aż całkowicie się roztopi.
krok 3
Studzenie: bazę czekoladowo–śmietankową zostawiamy do ostudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki na około 6 godzin (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania kremu).
krok 4
Krem: zimne mascarpone wrzucamy do wcześniej przygotowanej bazy. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą miksera.
krok 5
Podanie: gotowy krem czekoladowy z mascarpone możemy od razu użyć do przełożenia tortu lub jako samodzielny deser.

