Reklama

Krem kokosowy bazuje na kremówce oraz śmietanie kokosowej. Możemy użyć go do większości deserów i ciast, gdzie standardowo używana jest bita śmietana. Sprawdzi się też do przekładania tortów, do naleśników i gofrów. Ta słodka masa na pewno przypadnie do gustu również miłośnikom kokosowych pralinek. Poznajcie nasz przepis na idealny krem z mleczka kokosowego.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Składniki: wszystkie składniki powinny być schłodzone przez całą noc (czas nie został wliczony w czas przygotowania kremu kokosowego).

  • krok 2

    Śmietanka: przekładamy ją do misy miksera i ubijamy, dodając po 1 łyżce cukru. Powinien się całkowicie rozpuścić, a krem być sztywny.

  • krok 3

    Śmietanka kokosowa: zbieramy z góry puszki zastygłą śmietankę. Dodajemy do bitej śmietany i ubijamy do połączenia.

  • krok 4

    Wykończenie: dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Krem kokosowy jest gotowy do użycia.

Porady:

  • Do przepisu możemy użyć śmietankę kokosową. To produkt gotowy do użycia, nie trzeba odlewać płynu z mleczka kokosowego.
  • Tłustą śmietankę ubijamy krócej, natomiast np. 30% zdecydowanie dłużej. Krem z tłustej idealny jest do tortów, zwłaszcza do ich ozdabiania na zewnątrz i tynkowania. Z kolei śmietanka mniej tłusta po przełożeniu nim ciasta delikatnie w nie wnika, przez co ciasto jest przyjemnie wilgotne.
  • Zamiast cukru możemy użyć cukier puder w tym przepisie 40 g, a wersji dietetycznej ksylitol lub erytrytol - w ten sposób zrobimy krem kokosowy fit.
  • Sprawdzi się do różnego rodzaju wypieków, do których dodajemy zwykłą bitą śmietanę, np. tort rafaello, tarty z kremem i owocami, muffinki, tartaletki, rurki z kremem, itp.
  • Do gotowego kremu z mleczka kokosowego możemy dodać np. roztopioną chłodną czekoladę, kawę instant czy cynamon, a także ok. 20 ml likieru kokosowego.
  • Ciasta z kremem kokosowym można posypać wiórkami lub płatkami kokosa, a także kokosowymi pralinkami. Dzięki temu dodatkowo podniesiemy walory smakowe deseru.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama