
Krem oreo do tortu
- mascarpone: 500 g
- śmietana 36%: 500 ml
- oreo: 110 g
Sposób przygotowania
krok 1
Śmietana kremówka (najlepsza będzie 36%) i serek mascarpone powinny być dobrze schłodzone.
krok 2
Ciasteczka oreo kruszymy na drobne kawałki (możemy umieścić je w woreczku strunowym, a następnie rozgnieść wałkiem lub krótko zmiksować w malakserze). Warto również przygotować je samodzielnie z przepisu na domowe ciasteczka oreo – będą zdecydowanie zdrowsze.
krok 3
Śmietankę przelewamy do miski z wysokimi brzegami i ubijamy do uzyskania puszystej masy. Jeśli lubimy słodsze kremy, możemy pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru.
krok 4
W oddzielnej misce umieszczamy serek mascarpone. Miksujemy go bardzo krótko na niskich obrotach (zbyt długo ubijany stanie się rzadki). Dodajemy pokruszone oreo i mieszamy łyżką do połączenia.
krok 5
Ubitą śmietanę dodajemy do serka z ciasteczkami i krótko mieszamy, aż wszystko się połączy.
krok 6
Gotowy krem oreo do tortu od razu wykładamy na biszkopt (np. biszkopt kakaowy), a następnie ciasto chłodzimy w lodówce przez 2-3 godziny, aż masa nieco zgęstnieje.

