Krem sułtański z bitej śmietany
- śmietana 30%: 500 l
- rodzynki: 80 g
- rum: 50 ml
- cukier puder: 40 g
- kakao: 20 g
- rurki waflowe: 8 szt.
- posypki do ciast: 20 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal310
Sposób przygotowania
krok 1
Rodzynki przekładamy do miseczki lub do zamykanego szklanego pojemnika. Zalewamy je rumem. Mieszamy, żeby wszystkie się nim pokryły. Odstawiamy je co najmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc do napęcznienia. Miseczkę przykrywamy talerzykiem. Jeśli krem sułtański mają dzieci, rodzynki namaczamy w wodzie, w soku cytrynowym lub ananasowym.

Artur Rogalski krok 2
Do miski przelewamy dobrze schłodzoną kremówkę. Ubijamy mikserem ręcznym, blenderem lub w robocie planetarnym. Zaczynamy od małych obrotów, stopniowo je zwiększamy. Jak masa stanie się sztywna - nie będzie przesuwała się w misce - partiami dosypujemy cukier puder. Cały proces może potrwać około 15 minut. Trzeba uważać, żeby nie przesadzić, bo zamiast pysznego kremu, na deser zjemy domowe masło.

Artur Rogalski krok 3
Połowę śmietany ubitej na sztywno przekładamy do drugiej miski. Przesiewamy do niej kakao. Dokładnie, ale delikatnie, mieszamy silikonową szpatułką lub drewnianą łyżką. Nic nie dodajemy do miski z samą śmietaną.

Artur Rogalski krok 4
Na dnie małych pucharków (najbardziej efektownie będą wyglądały z przezroczystego szkła) lub niskich szklanek rozkładamy po równo rodzynki - część zostawiamy do ozdobienia wierzchu. Jeśli wydaje nam się, że są za bardzo nasączone, to można je delikatnie odcisnąć.

Artur Rogalski krok 5
Na rodzynki przekładamy najpierw czekoladową śmietanę - po równo. A następnie białą, bez żadnych dodatków.

Artur Rogalski krok 6
W każdy pucharek z kremem sułtańskim, delikatnie wbijamy po 2 rurki waflowe. Raczej wybierajmy te bez nadzienia, bo deser i tak szybko nas nasyci. Ale oczywiście nie nie stoi na przeszkodzie, żeby wybrać wypełnione masą. Wierzch posypujemy pozostałymi rodzynkami i wybraną posypką cukierniczą. Może to być cukier trzcinowy lub starta czekolada. Ciekawą opcją będą też pokruszone minibezy. Deser przed podaniem warto schłodzić, co najmniej przez 30 minut.

Artur Rogalski


