Porady:
- Krem można zrobić również na bazie serka mascarpone. Krem truskawkowy z mascarpone będzie nieco gęstszy i mniej puszysty, ale mocno kremowy i aksamitny w smaku.
- Poza sezonem krem z musem truskawkowym można przygotować również mrożonych owoców. Wystarczy je rozmrozić i dokładnie odsączyć.
- To uniwersalny krem, który można jeść jako samodzielny deser lub potraktować jako masę do przekładania blatów lub ozdabiania innego rodzaju wypieków.
- Smak truskawek idealnie komponuje się z kokosem, dlatego dobrym dodatkiem do tego kremu będą też wiórki z kokosa i mleczko kokosowe.
- Jeśli zależy nam na zrobieniu kremu w wersji wegetariańskiej, wystarczy zastąpić żelatynę agarem lub innym stabilizatorem, typu śmietan-fix.
Notka redakcyjna:
Krem truskawkowy - dodatki
Krem truskawkowy można wzbogacić dodatkowymi składnikami, które podkręcą jego smak i zapach. Dobrze smakuje z:
- nutą wanilii,
- listkami świeżej mięty,
- aromatem skórki cytrynowej,
- startą czekoladą,
- posiekanymi pistacjami,
- płatkami migdałów,
- prażonymi orzechami włoskimi.
Krem truskawkowy na deser - jak go podawać?
Krem truskawkowy w powyższego przepisu można zaserwować na różne sposoby. Podajemy sprawdzone, klasyczne propozycje, ale również te mniej oczywiste.
- W pucharkach, szklankach, kieliszkach lub miseczkach. Wystarczy go porządnie schłodzić i przełożyć do ładnego naczynia, a na wierzchu udekorować świeżymi truskawkami (w całości lub pokrojonymi w plasterki).
- Innym ciekawym pomysłem na serwowanie tego kremu są czekoladowe miseczki, które z łatwością zrobimy w domowym zaciszu. Musimy jedynie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie zamoczyć w niej lekko napompowane baloniki. Teraz wystarczy odłożyć je do wystygnięcia, a kiedy czekolada stwardnieje, przebijamy balonik i otrzymujemy miseczkę z czekolady.
- Wariantem na większe okazje jest efektowny warstwowy deser na bazie kremu truskawkowego. Jak go zrobić? Wystarczy przełożyć warstwy kremu biszkoptami, herbatnikami lub innymi ulubionymi ciasteczkami. Możemy układać je w całości, lekko połamać na mniejsze kawałki albo pokruszyć na drobną "kruszonkę". Taki deser to również świetny sposób na wykorzystanie resztek ciast i babeczek, pozostałych po świętach i rodzinnych imprezach.
- Ostatni pomysł to deser bezowy z kremem truskawkowym. Przygotowujemy go tak samo, a zamiast herbatników używamy małych bezików lub pokruszonego blatu bezowego. Do tego możemy dodać inne świeże owoce, np. maliny, borówki lub inne ulubione, a na wierzchu dodajemy kleks bitej śmietany. Tak przygotowany deser z pewnością zrobi wielkie wrażenie na stole i skusi każdego fana słodkości. Najpopularniejszą odmianę tego deseru jest brytyjski Eton mess.
Jak zrobić krem truskawkowy do tortu?
Planujecie wykorzystać ten krem truskawkowy do tortu? Nic prostszego! Ten przepis doskonale sprawdzi się zarówno jako nadzienie do przekładania blatów tortu, jak i jako masa dekoracyjna do tynkowania tortu z wierzchu. Krem truskawkowy do tortu najpierw należy mocno schłodzić, żeby porządnie stężał i stał się jeszcze gęstszy.
Schłodzony krem truskawkowy przekładamy go do rękawa cukierniczego lub po prostu nabieramy go szpatułką, szpachlą lub zwykłym nożem. Smarujemy kremem nasze blaty biszkoptowe lub bezowe i na każde piętro dodajemy warstwę świeżych owoców. Mogą to być oczywiście truskawki, ale sprawdzą się także jagody, maliny, wiśnie lub porzeczki.
Kiedy położymy już ostatni blat ciasta, pokrywamy cały tort resztą kremu truskawkowego i dekorujemy owocami lub listkami świeżej mięty. Gotowy tort z kremem truskawkowym wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.