
Krem z batatów
- bataty (słodkie ziemniaki): 500 g
- marchewka: 250 g
- korzeń imbiru: 10 g
- cebula: 100 g
- czosnek: 2 ząbki
- oliwa z oliwek: 30 ml
- bulion warzywny: 1 l
- limonka: 1 szt.
- mleko kokosowe: 200 ml
- kumin (kmin rzymski): 3 g
- cynamon: 2 g
- kurkuma: 3 g
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników: imbir obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Zdejmujemy łupinkę z czosnku i przeciskamy go przez praskę. Bataty i marchewkę skrobiemy i kroimy w kostkę. Wyciskamy sok z limonki. Cebulę obieramy i siekamy.
krok 2
Smażenie: w dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Szklimy na niej cebulę. Dorzucamy czosnek i imbir. Czekamy, aż uwolnią aromat. Uważamy, żeby ich nie zarumienić. Dodajemy bataty i marchewkę. Solimy je i podsmażamy przez około 5 minut.
krok 3
Gotowanie: zalewamy warzywa bulionem. Doprawiamy kuminem, kurkumą, cynamonem i pieprzem. Można też wsypać gałkę muszkatołową i słodką lub ostrą paprykę. Gotujemy na małym ogniu przez 15–20 minut.
krok 4
Krem z batatów: kiedy warzywa zmiękną, wlewamy do zupy sok z limonki (lub cytryny) i mleczko kokosowe. Miksujemy za pomocą ręcznego blendera, do uzyskania jednolitej konsystencji. Podajemy z kleksem jogurtu lub śmietany. Dekorujemy listkami kolendry lub natką pietruszki. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem lub płatkami chili.

