Porady:
- Do przygotowania kremu z białej czekolady użyj dobrej jakości czekolady. Postaw na czekoladę z tłuszczem czekoladowym, a nie z dodatkiem olejów roślinnych.
- Krem z białej czekolady można wzbogacić o dodatek serka - świetnie sprawdzają się włoskie nabiały, jak mascarpone czy ricotta.
- W niektórych przepisach na krem czekoladowy z białej czekolady dodaje się też mleko w proszku - ten składnik zagęści mocniej deser i nada mu charakterystycznego smaku, a masa czekoladowa będzie gęstsza (na 200 g czekolady dodajemy ok. 30 g mleka w proszku).
- Krem z białej czekolady pasuje do wielu ciast np. biszkoptów, rolad, a także tortów i babeczek. Doskonale sprawdzi się do przełożenia wafli oraz smarowania pieczywa. Może być bazą do innych deserów zobacz przepis na: kuleczki rafaello i ciasto rafaello bez pieczenia.
Notka redakcyjna:
Krem z białej czekolady do tortu
Tort z białą czekoladą to doskonała propozycja na urodziny, komunię oraz wesele. Jak zrobić masę z białej czekolady? 150 g białej czekolady zetrzyj na grubych oczkach tarki i włóż do miseczki. Podgrzej, ale nie gotuj, 250 ml 30% śmietanki i wlej do czekolady. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Zimną mieszankę włóż na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij i wymieszaj masę. Przełóż do większego naczynia, dodaj łyżkę cukru pudru, 250 ml zimnej 30% śmietanki, szczyptę soli oraz 250 g serka mascarpone i ubijaj do czasu, aż krem stanie się lekki i puszysty. Tak przygotowanym kremem możesz smarować tort.
Krem z bitej śmietany i białej czekolady
100 g białej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj 50 ml śmietanki 30% i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. 200 ml zimnej, 30% śmietanki ubij. Dodaj łyżkę cukru pudru i wymieszaj, a następnie porcjami dodaj masę czekoladową i dokładnie, ale delikatnie mieszaj całość. Krem wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie krem z bitej śmietany i białej czekolady będzie gotowy do dekorowania ciast i deserów.
Szybki krem z białej czekolady
Krem z białej czekolady można modyfikować zgodnie z preferencjami smakowymi. Zachęcamy do przygotowania kremu z białej czekolady z dodatkiem cynamonu, który zrobisz w kilka minut. 100 g białej czekolady zetrzyj na grubych oczkach tarki. Zalej 1/3 szklanki ciepłej, 30% śmietanki, dodaj 1/3 łyżeczki cynamonu i wymieszaj. Roztopioną masę odstaw do wystudzenia. Masę przełóż do większego naczynia, dodaj 100 ml zimnej śmietanki 30% oraz łyżkę cukru pudru i ubijaj, do czasu, aż masa stanie się puszysta. Krem z dodatkiem cynamonu gotowy. Można przełożyć nim ciasto biszkoptowe lub udekorować babeczki.