
Krem z białych warzyw
- gruszki: 1 szt.
- oliwa z oliwek: 3 łyżki stołowe
- cebula: 1 szt.
- seler: 300 g
- ziemniaki: 200 g
- natka pietruszki: 200 g
- sól: 3 szczypty
- pieprz biały: 2 szczypty
- pestki dyni: 1 łyżka stołowa
- czosnek: 2 ząbki
- gałka muszkatołowa: 1 szczypta
- olej z pestek dyni: 1 łyżka stołowa
- natka pietruszki: 1 łyżka stołowa
Sposób przygotowania
krok 1
Jak zrobić krem z białych warzyw? Zaczynamy od obrania i pokrojenia warzyw. Selera, ziemniaki i pietruszkę dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, gruszkę obieramy i kroimy na większe kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy, aż się zeszkli.
krok 2
Następnie dorzucamy warzywa i czosnek przeciśnięty przez praskę. Warzywa smażymy około 3 minuty. Zawartość patelni przekładamy do garnka. Wlewamy 4 szklanki wody. Całość doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy. Gotujemy na średnim ogniu około 25 minut, aż warzywa będą miękkie.
krok 3
Około 5 minut przed końcem gotowania dodajemy gruszkę. Wszystko miksujemy na gładki krem. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Zupę krem z białych warzyw posypujemy z wierzchu prażonymi pestkami, skraplamy olejem z pestek dyni i posypujemy świeżą natką pietruszki.

