Porady:
- Zupę krem z borowików możemy przyrządzić ze świeżych, mrożonych lub suszonych grzybów. W przypadku wyboru pierwszej opcji grzyby należy oczyścić i pokroić w drobną kostkę, z kolei w przypadku borowików mrożonych należy je wcześniej rozmrozić. Zupa krem z borowików mrożonych to świetny pomysł na szybki obiad. Natomiast suszone grzyby powinno się uprzednio namoczyć w zimnej wodzie.
- Krem z borowików najlepiej smakuje serwowany z grzankami. Możemy je przygotować samodzielnie np. z chleba tostowego. Wystarczy odkroić skórki i pokroić je w drobną kostkę, a następnie lekko podsmażyć na maśle lub oliwie z oliwek. Opcjonalnie zupę możemy podawać również z groszkiem ptysiowym i paluszkami grossini.
- Bazą do kremu z borowików jest wywar z włoszczyzny, który opcjonalnie możemy zastąpić wywarem przygotowanym z domowej kostki rosołowej.
Notka redakcyjna:
Zupy grzybowe
Zupy grzybowe nieodłącznie kojarzą się nam z okresem jesiennym, gdyż to właśnie wtedy przypada sezon na grzyby leśne – kurki, prawdziwki, podgrzybki i maślaki. Dzięki ich mrożeniu i suszeniu smakiem grzybów leśnych możemy cieszyć się nie tylko jesienią, ale również w pozostałe pory roku. Niemniej jednak bezsprzecznie najpopularniejszą zupą grzybową jest zupa pieczarkowa, którą możemy również przygotować w formie aksamitnego kremu. Najczęściej je się ją wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, marchewką i innymi warzywami. Dużą popularnością cieszy się również zupa kurkowa, którą również możemy serwować w postaci kremu.
Zupy grzybowe często serwowane są z grzankami, groszkiem ptysiowym lub paluszkami grossini (w wersji bardziej wykwintnej) czy też makaronem lub kluskami lanymi. Ważnym elementem tego typu zup grzybowych, w tym zupy borowikowej, jest pietruszka, która świetnie podkreśla, a zarazem równoważy intensywny smak grzybów. Ponadto zupa grzybowa najczęściej zabielana jest śmietaną – 12 lub 18%.