
Zupa cebulowa krem z grzankami
- masło: 2 łyżki stołowe
- cebula: 700 g
- czosnek: 2 ząbki
- cukier: 2 łyżeczki
- skrobia kukurydziana: 3 łyżki stołowe
- bulion warzywny: 2 szklanki
- mleko: 1 szklanka
- białe wytrawne wino: 0.5 szklanki
- gorczyca: 0.5 łyżeczki
- gałka muszkatołowa: 0.25 łyżeczki
- pieprz biały: 1 szczypta
- szczypiorek: 2 łyżki stołowe
- sól: 1 szczypta
- chleb tostowy: 4 kromki
- ser gruyere: 75 g
- ser szwajcarski: 250 g
Sposób przygotowania
krok 1
Cebule obieramy z łupin i kroimy je w cienkie plastry. Masło rozgrzewamy w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną cebulę, oprószamy solą i szklimy. Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, posypujemy cukrem i chwilę smażymy.

krok 2
Skrobię kukurydzianą mieszamy z połową szklanki bulionu, wlewamy do cebuli i mieszamy. Wlewamy pozostały bulion, mleko i wino oraz doprawiamy gałką i gorczycą. Doprowadzamy zupę cebulową do wrzenia i zmniejszamy płomień. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

krok 3
Sery ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do zupy i gotujemy, cały czas mieszając, aż sery się rozpuszczą. Doprawiamy zupę białym pieprzem.

krok 4
Kromki chleba tostowego opiekamy i foremkami do ciastek wycinamy gwiazdki. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy szczypiorkiem i dekorujemy grzankami.


