Reklama

Pyszny krem z dyni z serkiem topionym SERTOP

Składniki:

600 g dyni bez pestek i skórki
2 łyżki masła klarowanego
20 gram świeżego imbiru
0,5-0,7 l bulionu warzywnego
100 ml mleczka kokosowego
sól pieprz kilka pestek dyni (do dekoracji)
1 pomidor
ser topiony w plastrach 130g Złoty Ementaler SERTOP
2 kromki białego pieczywa (bagietka)

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Dynię kroimy na małą kostkę. Imbir obieramy i kroimy w plasterki. W garnku rozpuszczamy masło klarowane i lekko podsmażamy imbir. Następnie dodajemy dynię. Podsmażamy jeszcze ok. 3 minut, zalewamy bulionem i dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy pod przykryciem, aż dynia będzie miękka. W międzyczasie parzymy pomidora, obieramy go ze skórki i kroimy w drobną kostkę.

  • krok 2

    Na kromki z bagietki nakładamy pomidor i układamy plasterki (rwiemy na kawałki) sera topionego. Całość zapiekamy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) na złoty kolor.

  • krok 3

    Zupę dyniową miksujemy na jednolity krem z resztą serka topionego. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i przygotowanymi wcześniej grzaneczkami.

Porady:

Przyjemna, rozgrzewająca zupa na jesienne i zimowe wieczory z rozpływającym się serkiem topionym SERTOP .

Zapraszamy do sklepu https://sertop.pl/

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama