Reklama

Zieloną zupę-krem robimy ze szpinaku i groszku - jest wspaniała!

Składniki:

2 pory
łyżka oliwy
1–2 kartofle
sól, pieprz
4 ząbki czosnku
1 i 1/2 l bulionu warzywnego
2 szklanki mrożonego zielonego groszku
4 szklanki liści szpinaku
sól, pieprz
dużo świeżej zieleniny do dekoracji

Kroki przygotowania:

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cienko pokrojone pory. Oprószamy solą, dusimy ok. 3 min. Dokładamy obrane, pokrojone w kostkę kartofle, posiekany czosnek, zalewamy litrem bulionu, gotujemy na niedużym ogniu ok. 15 min.
Gasimy płomień, szybko wrzucamy groszek, z grubsza pokrojone liście szpinaku i resztę chłodnego bulionu. Mieszamy, aż szpinak i groszek zmiękną. Miksujemy blenderem, przyprawiamy do smaku, posypujemy zieleniną.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama