
Krem z gruszki i pietruszki
- pietruszka: 600 g
- gruszki: 150 g
- masło: 10 g
- oliwa z oliwek: 15 ml
- cynamon: 2 g
- bulion warzywny: 1 l
- mleko: 200 ml
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 2 g
- sok z cytryny: 15 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Korzeń pietruszki: obieramy, myjemy i kroimy w kostkę o boku 1 cm. Obsmażamy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy przez około 5 min. Jeśli chcemy zrobić zupę w wersji wegańskiej, możemy wykorzystać wyłącznie tłuszcz roślinny.
krok 2
Gruszka: obieramy ją i usuwamy z niej gniazda nasienne. Najlepiej sprawdzi się odmiana o soczystym, słodkim miąższu (na przykład konferencja). Kroimy ją na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka z pietruszką. Posypujemy szczyptą cynamonu i podsmażamy przez 5 minut.
krok 3
Gotowanie zupy: zalewamy gruszkę i pietruszkę bulionem warzywnym. Doprowadzamy go do wrzenia, po czym zmniejszamy moc palnika i dusimy składniki powoli przez około 15 minut.
krok 4
Krem z gruszki i pietruszki: kiedy składniki zupy całkowicie zmiękną, dolewamy mleko (krowie lub roślinne, na przykład kokosowe lub migdałowe) oraz sok z cytryny. Ponownie doprowadzamy mieszankę do wrzenia. Miksujemy zupę na krem. Jeśli jest zbyt gęsta, możemy dodać więcej gorącego bulionu, śmietanki lub mleka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
krok 5
Podanie: przelewamy zupę krem do głębokich talerzy, miseczek lub bulionówek. Posypujemy parmezanem, płatkami chili oraz ziołami – bazylią lub natką pietruszki. Skrapiamy oliwą z pierwszego tłoczenia. Możemy ułożyć na wierzchu cząstkę skarmelizowanej na maśle gruszki.

