Porady:
- Ugotowana kasza manna po wystudzeniu ma być bardzo gęsta – kiedy włożycie w nią pionowo łyżkę, to powinna zostać w tej samej pozycji.
- Do kremu potrzebne jest prawdziwe masło o zawartości tłuszczu min. 82%. Nie może być zimne, więc należy je wcześniej wyjąć z lodówki. Nie powinno być także roztopione, więc uważajcie, żeby nie zostawić go na słońcu.
- Gdy w kremie pojawią się grudki masła, da się to naprawić. Należy wtedy miksować krem nad parą wodną przez ok. 2 minuty. Jak to zrobić? Trzeba wstawić wodę w garnku i zawiesić na nim miskę z kremem w taki sposób, aby nie dotykała wody. Ma być jedynie delikatnie podgrzewana przez parę wodną.
- Aby zrobić czekoladowy krem z kaszy manny, dodajcie do ucieranego masła dwie czubate łyżki kakao (ok. 40 g).
- Udany krem z kaszy manny będzie miał wyczuwalne, małe grudki – nie jest więc odpowiedni do tworzenia precyzyjnych dekoracji, np. na torcie.
Notka redakcyjna:
Ciasta z kremem z kaszy manny
Z dodatkiem pysznego kremu z kaszy manny upieczenie następujące ciasta:
- miodownik – klasyczny lub z orzechami, jak np. w przepisie na miodownik orzechowy bez jajek,
- stefankę – czyli ciasto bez pieczenia na bazie herbatników przekładanych kremem czekoladowym. Jeśli szukacie wegańskiej wersji przepisu, polecamy stefankę marcepankę autorstwa Natalii Krupskiej,
- ciasto biszkoptowe z kremem i galaretką – na jasny biszkopt kładziemy krem z kaszy manny i na to galaretkę owocową w wybranym smaku. W galarecie można zatopić kawałki owoców sezonowych,
- ciasto czekoladowe z kremem – wystarczy upiec murzynek i przełożyć go waniliowym kremem z kaszy manny. Wierzch możecie polać polewą czekoladową.
Krem z kaszy manny na deser
To pozycja, którą uwielbiają nie tylko dzieciaki. Podany w pucharkach gęsty krem z kaszy manny, polany musem owocowym posmakuje każdemu. Słodka przekąska jest na tyle pożywna, że z powodzeniem sprawdzi się na drugie śniadanie. Poniżej kilka naszych propozycji na deser z kaszy manny:
- krem z musem truskawkowym – nakładamy krem z kaszy manny do pucharków. Miksujemy truskawki z cukrem pudrem i nakładamy ostrożnie na wierzch deseru. Taki krem można przygotować od razu w słoikach – wtedy łatwiej będzie go zabrać do szkoły, pracy lub na uczelnię. Mus truskawkowy możecie zrobić według wskazówek z przepisu na wegańską panna cottę,
- czekoladowy krem z orzechami i karmelem – do kremu z kaszą manną dodajemy kakao. Możecie dodać także łyżkę masła orzechowego. Wierzch posypujemy posiekanymi orzeszkami i polewamy karmelem,
- bananowy krem z kaszy manny – banany można dodać już na etapie gotowania kaszy na mleku. Wystarczą 2 szt. Można podać z domową bitą śmietaną,
- krem z kaszy manny o smaku szarlotki – do kaszy dodajemy cynamon, a na wierzch kładziemy kawałki jabłek, prażonych z odrobiną miodu lub syropu klonowego.
Kasza manna – wartości odżywcze
Kasza manna powstaje z pszenicy zwykłej, ma więc dużą wartość energetyczną. W 100 g kaszy mieści się ok. 348 kcal. Z minerałów, które zawiera, na pierwszym miejscach są fosfor i potas. Jest także źródłem białka, błonnika i witaminy B.
Jeśli jednak zależałoby wam na bardziej wartościowych deserach z kaszy manny, warto wybrać kaszę razową lub orkiszową, który mają większą zawartość błonnika.
Z kolei pszenna kasza manna będzie lepsza w przypadku diet lekkostrawnych. Można ją podawać w stanach zapalnych jelit i żołądka i po operacjach.