
Krem z kukurydzy z serem feta i paprykowym sosem
- masło: 60 g
- bryndza: 50 g
- feta: 50 g
- limonka: 80 g
- por: 1 szt.
- papryka: 2 szt.
- kukurydza: 7 szt.
- marchewka: 1 szt.
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 3 g
- cukier: 2 g
- papryka chili: 1 szt.
- oliwa z oliwek: 30 ml
- bulion warzywny: 1200 ml
- śmietana 36%: 150 ml
- czosnek: 3 ząbki
Sposób przygotowania
krok 1
Kukurydza: ostrym nożem ściągamy wszystkie ziarenka.
krok 2
Smażenie: rozpuszczamy w garnku masło, wrzucamy por i marchewkę. Smażymy przez 3 min. Dodajemy 2 ząbki czosnku i podsmażamy jeszcze 5 min.
krok 3
Gotowanie: wlewamy bulion, wrzucamy ziarna kukurydzy. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy na dużym ogniu. Następnie przez 3 min grzejemy, potem zostawiamy na 5 min bez ognia.
krok 4
Blendowanie: na koniec miksujemy całość i przecieramy przez sitko. W osobnym wąskim naczyniu razem opieczone papryki z ostrą czerwoną papryczką z zalewy (adobo), a tkaże z ostatnim ząbkiem czosnku i oliwą.
krok 5
Doprawianie: wlewamy sok z limonek. Dosypujemy sól, pieprz i cukier.
krok 6
Kremówka: zimną śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z gotowym kremem warzywnym.
krok 7
Podanie: nalewamy na talerz krem z kukurydzy, malujemy po nim strużką ostrej pasty paprykowej i posypujemy warstwą sera.

