Reklama

Krem z młodej dyni, soczewicy i pomidorów to łatwa słodko-pikantna zupa na jesienny obiad. Krem może zastąpić sos podawany z tacos albo kukurydzianymi chipsami.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Obsmażanie: w garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, soczewicę i dynię. Smażymy przez 5 min.

  • krok 2

    Gotowanie: składniki na patelni zalewamy 2 l wody. Doprawiamy solą, imbirem startym na najdrobniejszych oczkach, kolendrą mieloną i kurkumą. Gotujemy ok. 10 min, potem dorzucamy kawałki jabłek i pomidory. Gotujemy kolejne 15 min.

  • krok 3

    Blendowanie: miksujemy na gładki krem. Gorący mieszamy z mascarpone.

  • krok 4

    Podanie: krem z młodej dyni, soczewicy i pomidorów posypujemy natką pietruszki tuż przed posiłkiem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama