Porady:
- Przepis ten można przygotować zarówno na bazie bulionu warzywnego, jak i mięsnego. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby zalać dynię samą wodą. Wszystkie składniki zupy będą miały wystarczająco intensywny smak i aromat.
- Gotowa zupa z dyni z mleczkiem kokosowym powinna być przechowywana w lodówce i spożyta w ciągu 2 dni. Jeśli jednak nie zdążymy zjeść jej w tym czasie, możemy ją zamrozić.
- Zupa z dyni z mlekiem kokosowym najlepiej smakuje podana z pestkami dyni lub nasionami słonecznika. Aby ziarna te smakowały jeszcze lepiej, warto je wcześniej uprażyć na suchej patelni. Należy jednak uważać, gdyż łatwo mogą się spalić.
- Świetnym dodatkiem do zupy z dyni będą także domowe grzanki. Łatwo zrobimy je na patelni, wykorzystując czerstwy chleb, bagietkę lub bułki.
Notka redakcyjna:
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym - dodatki
Przepis na zupę z dyni to jedna z ulubionych receptur w sieci i pojawia się tam ona w przeróżnych odsłonach. Możemy znaleźć ją na słodko, w wydaniu orientalnym lub w wersji pikantnej. W wielu restauracjach popularna jest także tajska zupa krem z mlekiem kokosowym.
Co warto do niej dodać, aby jeszcze bardziej podkręcić jej smak? Zupa z dyni idealnie komponuje się także ze smakiem i aromatem tymianku, oregano i rozmarynu. Ciekawym dodatkiem jest także sos sojowy oraz sos worcestershire, które dodadzą gładkiemu kremowi smaku umami.
Jeśli lubicie słodką nutę w zupach, możecie dodać do garnka dojrzałą gruszkę, sok i skórkę z pomarańczy lub kawałek pieczonego jabłka. Dynia lubi się również z aromatami korzennymi, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorzucić do garnka szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej.
Zupa z dyni z mleczkiem kokosowym doskonale komponuje się także z serami, dlatego świetnym pomysłem będzie dodanie do niej startego parmezanu, grana padano lub cheddara. Jeśli lubicie sery pleśniowe, idealnie sprawdzi się tu camembert, brie lub lazur. Innym wariantem jest zupa z dyni z serkiem topionym lub kremowym serkiem kanapkowym.
Jaka dynia do zupy?
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym wyjdzie świetnie z każdego gatunku dyni, jednak najbardziej polecamy użyć do niej dyni hokkaido. Tę odmianę jako jedyną można jeść razem ze skórką, co znacznie ułatwia i przyspiesza przygotowanie przepisu. Choć ma stosunkowo mały rozmiar, to wyróżnia ją mnóstwo dobroczynnych właściwości. Jest niskokaloryczna, przez co polecana jest również osobom dbającym o linię. Zawiera witaminy takie jak: witamina A, E, K, a także liczne składniki mineralne: m.in. potas, fosfor, żelazo i wapń. Wykazuje działanie antynowotworowe, przeciwzapalne i przeciwpasożytnicze. Zupa z dyni hokkaido z mlekiem kokosowym będzie więc nie tylko smaczna i szybka w przygotowaniu, ale także niezwykle zdrowa i wartościowa.
Co zrobić z dyni? Inne przepisy
Dynię ceni się za jej uniwersalny smak, gdyż można serwować ją zarówno na słodko, jak i słono. Można z niej przygotować rozgrzewającą zupę, treściwy gulasz, aromatyczne leczo lub chrupiące placki. To również doskonały dodatek do sałatki i zapiekanki. W każdej kuchni przyda się również puree z dyni. Taka upieczona i zmiksowana dynia będzie doskonałą bazą do hummusu oraz wszelkiego rodzaju sosów, smarowideł i zup.
Nie wszyscy wiedzą, że to warzywo jest też fantastycznym dodatkiem do różnego rodzaju wypieków. Przygotujemy z niej puszyste muffiny, wilgotne ciasto dyniowe czy aksamitny sernik. To jednak nie koniec! Jednym z ciekawszym przepisów z wykorzystaniem dyni, jest jesienna kawa pumpkin spice latte. To niezwykle aromatyczny i korzenny napój, który co roku pojawia się w wielu kawiarniach.