
Krem z pieczonych pomidorów
- pomidor: 2 kg
- czosnek: 3 ząbki
- oliwa z oliwek: 20 ml
- bulion warzywny: 500 ml
- bazylia: 2 gałązki
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: nastawiamy piekarnik na 190°C, tryb góra-dół. Czosnek lekko miażdżymy bokiem noża, żeby uwolnił soki. Nie musimy zdejmować z niego łupinki. Obrywamy listki bazylii z gałązek. Kilka z nich odkładamy do dekoracji dania.
krok 2
Pomidory: pozbawiamy szypułek i myjemy. Większe sztuki kroimy w ćwiartki, a mniejsze w połówki. Umieszczamy je razem z czosnkiem w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej pergaminem. Skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Wstawiamy je do piekarnika na około 30 minut lub do momentu, kiedy ich miąższ stanie się miękki, a skórka się przypiecze.
krok 3
Zupa krem z pieczonych pomidorów: wyciskamy skarmelizowany czosnek z łupinek. Przekładamy go wraz z warzywami, wytopionym z nich sokiem i oliwą do dużego garnka. Dodajemy bazylię. Wlewamy bulion warzywny. Doprowadzamy go do wrzenia. Miksujemy wszystkie składniki na krem. Doprawiamy go według uznania.
krok 4
Podanie: wlewamy zupę do głębokich talerzy lub miseczek. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i dekorujemy odłożonymi listkami bazylii. Serwujemy z zielonym pesto, grzankami lub kleksem śmietany.

