
Krem z porów, gruszek i boczku z nutą curry
- boczek wędzony: 200 g
- masło: 100 g
- gruszki: 3 szt.
- ziemniaki: 2 szt.
- bulion warzywny: 1 l
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 3 g
- por: 3 szt.
- przyprawa curry: 3 g
- śmietana 36%: 100 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gruszki obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Z umytych porów odcinamy białe części i siekamy w plasterki.
krok 2
Gotowanie: w garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło. Wrzucamy pory i gruszki. Obsmażamy je przez 3 min, po czym dorzucamy ziemniaki i curry. Zalewamy wszystko rosołem lub wywarem. Gotujemy ok. 30 min.
krok 3
Krem: doprawiamy zupę solą i pieprzem. Miksujemy ją na gładki krem, powoli dolewając śmietanę.
krok 4
Pieczenie boczku i pora: zielone części pora kroimy ostrym nożem na cieniutkie plasterki. Boczek przepuszczamy przez maszynkę do mięsa i mieszamy delikatnie z 3–4 łyżkami posiekanych porów. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na nim cienką warstwę boczku z porami i prażymy na złoto, przez 10–15 min. Przekładamy na sitko, aby odcedzić tłuszcz.
krok 5
Podanie: gorącą zupę krem serwujemy obsypaną porowo-boczkową mieszanką.

