Reklama

Przepis na zielony krem z rzeżuchą i białym serem

Składniki:

2 czubate łyżki masła
mały pęczek szczypioru typu paluch
80 dag mrożonego groszku
ok. 1/2 l domowego bulionu warzywnego
łyżeczka miodu
sól
pieprz
10 dag serka topionego śmietankowego
łyżeczka skórki otartej z cytryny
sok z 1/2 cytryny
kawałek chudego zbitego sera białego
masło lub olej do podsmażenia sera
doniczka świeżej rzeżuchy
kilka rzodkiewek

Kroki przygotowania:

W garnuszku rozgrzewamy 2 łyżki masła i wrzucamy pokrojony w cienkie plasterki szczypior. Po 3 min dodajemy zamrożony groszek, ciepły bulion, miód, trochę soli, mieszamy. Przykrywamy, gotujemy ok. 15 min. Miksujemy blenderem na aksamitny krem, dodatkowo przecieramy przez drobne sitko. Dodajemy serek, skórkę i ponownie miksujemy. Doprawiamy pieprzem i solą, a przed samym podaniem – sokiem z cytryny.
Rozgrzewamy na dobrej patelni cienką warstwę tłuszczu. Ser kroimy w grubą kostkę, wrzucamy na tłuszcz i krótko rumienimy z jednej strony – uwaga, bo szybko się topi! Zielony krem rozlewamy do miseczek, każdą porcję dekorujemy kilkoma kostkami smażonego sera, obficie obsypujemy listeczkami rzeżuchy i płatkami rzodkiewki.

Reklama

Porady:

>>> Ma fantastyczny, świeży i wiosenny kolor, który niestety łatwo zepsuć podgrzewaniem. Dlatego róbmy go dosłownie przed podaniem. >>>Ser do smażenia musi być zbity i suchy – aby pozbyć się nadmiaru wody, połóżmy go na szmatce, dociążmy deseczką i zostawmy na noc w lodówce. Polecam też do smażenia prawdziwą fetę grecką, bałkański siren lub śmietankowy koryciński. Smażymy tylko z jednej strony i tą stroną kładziemy do góry, zatapiając w kremie

Notka redakcyjna:

Autorka przepisu: Agata Wojda

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama