Reklama

Krem z zielonego groszku kojarzy nam się z wiosną. Wszystko przez ten piękny, intensywnie zielony kolor. Krem z zielonego groszku wspaniale komponuje się z chrupiącymi grzankami i aksamitnie delikatnym jajkiem w koszulce. To zupa, której nigdy nie mamy dość. Zróbcie ją sobie na wiosenny obiad na balkonie - niech będzie pysznie!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek, szklimy. Wrzucamy groszek, wlewamy bulion i sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy od tej chwili 10 min.

  • krok 2

    W tym czasie na patelni wytapiamy na chrupko plasterki boczku, a obok od razu obsmażamy na chrupiąco porwany na grube kawałki chleb.

  • krok 3

    W rondelku gotujemy wodę, dolewamy łyżkę octu, na wrzącą i zamieszaną wpuszczamy po jednym jajku i gotujemy 2–2,5 min, cały czas mieszając łyżką przy ścianach rondelka. Gotowe jajka odławiamy łyżką cedzakową.

  • krok 4

    Zupę miksujemy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, rozlewamy do miseczek. Do każdej kładziemy porcję grzanek, połamany na kawałki boczek, jajko, posypujemy parmezanem i zieleniną, skrapiamy oliwą.

Porady:

W przepisie na krem z zielonego groszku z jajkiem w koszulce wykorzystujemy:

  • cebule - posiekane
  • czosnek - posiekany
  • zielony groszek - mrożony
  • bulion warzywny - można zastąpić go bulionem drobiowym
  • chleb - najlepsze będzie dobre pieczywo typu włoskiego
  • jajka - duże
  • parmezan - starty na tarce

Notka redakcyjna:

Do zupy świetnie pasują zwykłe grzanki z chleba lub bułki, ale warto też przygotować grzanki serowe. Pomysł na serowe grzanki: ciabattę lub bagietkę na zakwasie kroimy w grubą kostkę. 4 jajka rozmącamy z 4 łyżkami tartego sera typu parmezan oraz suszonym mielonym czosnkiem i suszonymi włoskimi ziołami do smaku. Kostki pieczywa mieszamy z jajecznym miksem, rozkładamy na blasze, na papierze do pieczenia, pieczemy przez 7–8 min w temp. 180°C. Po ostudzeniu przechowujemy w szczelnym słoiku, aby nie straciły chrupkości. Pasują do wielu zup i sałatek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama