
Krem z zielonego groszku z jajkiem w koszulce
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- masło: 2 łyżki stołowe
- cebula: 2 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- groszek zielony: 800 g
- sok z cytryny: 0.5 szklanki
- bulion warzywny: 750 ml
- boczek wędzony: 4 plastry
- chleb: 5 szt.
- jajka: 4 szt.
- ocet winny: 1 łyżka stołowa
- świeża mięta: 1 łyżka stołowa
- natka pietruszki: 1 łyżka stołowa
- parmezan: 5 łyżek stołowych
- oliwa z oliwek: 1 łyżka stołowa
Sposób przygotowania
krok 1
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek, szklimy. Wrzucamy groszek, wlewamy bulion i sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy od tej chwili 10 min.

krok 2
W tym czasie na patelni wytapiamy na chrupko plasterki boczku, a obok od razu obsmażamy na chrupiąco porwany na grube kawałki chleb.

krok 3
W rondelku gotujemy wodę, dolewamy łyżkę octu, na wrzącą i zamieszaną wpuszczamy po jednym jajku i gotujemy 2–2,5 min, cały czas mieszając łyżką przy ścianach rondelka. Gotowe jajka odławiamy łyżką cedzakową.

krok 4
Zupę miksujemy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, rozlewamy do miseczek. Do każdej kładziemy porcję grzanek, połamany na kawałki boczek, jajko, posypujemy parmezanem i zieleniną, skrapiamy oliwą.


