
Krem z zielonych szparagów
- zielone szparagi: 400 g
- bulion drobiowy: 500 ml
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- olej: 30 ml
- ser żółty: 20 g
- śmietana 30%: 100 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: cebulę i ząbek czosnku obieramy, a następnie siekamy. Szparagi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i odcinamy zdrewniałe końce. Następnie kroimy je na kawałki o grubości 1,5 cm. Kilka główek warzyw odkładamy na bok – użyjemy ich do dekoracji. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.
krok 2
Smażenie: olej rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy posiekaną cebulą. Podgrzewamy ją, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i szparagi. Całość smażymy przez ok. 5 minut.
krok 3
Krem z zielonych szparagów: bulion wlewamy do dużego garnka i podgrzewamy, aż zacznie wrzeć. Następnie wrzucamy wcześniej podsmażone szparagi, cebulę i czosnek. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Po tym czasie zupę dokładnie blendujemy. Dodajemy śmietankę i mieszamy.
krok 4
Podanie: danie serwujemy w głębokim naczyniu. Dekorujemy je główkami szparagów i posypujemy żółtym serem.

