Reklama

Dania jednogarnkowe należą do naszych ulubionych. Wystarczy w końcu wszystkie składniki wymieszać i upiec lub ugotować. To danie robi się praktycznie samo!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. W dużym głębokim naczyniu do zapiekania z pokrywką rozgrzewamy olej. W tym czasie obieramy i kroimy dynię piżmową na małe kawałki. Kroimy na pół małe ziemniaki wraz z porami. Wrzucamy warzywa i smażymy przez 8–10 min na średnim ogniu. Wlewamy większość białego wina wytrawnego, zwiększamy ogień, następnie zmniejszamy go na 2–3 min.

  • krok 2

    Dolewamy bulion drobiowy, wkładamy udka kurczaka pozbawione kości, musztardę diżońską, przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 40–50 min, aż kurczak będzie miękki i delikatny. Śmietanę rozmącamy z niewielką ilością wina i dodajemy do naczynia. Chwilę podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy grubo posiekaną natką pietruszki i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.

Porady:

Kup magazyn "Moje Gotowanie" na kultowy.pl

Zobacz też: zapiekanka z kurczakiem i ciastem francuskim

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama