
Kremowa zapiekanka z kurczakiem i warzywami
- dynia: 1 szt.
- ziemniaki: 500 g
- por: 4 szt.
- białe wytrawne wino: 300 ml
- bulion drobiowy: 750 ml
- udka z kurczaka: 12 szt.
- musztarda dijon: 2 łyżki stołowe
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- olej: 2 łyżki stołowe
- kwaśna śmietana: 80 g
- natka pietruszki: 1 pęczek
- sok z cytryny: 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. W dużym głębokim naczyniu do zapiekania z pokrywką rozgrzewamy olej. W tym czasie obieramy i kroimy dynię piżmową na małe kawałki. Kroimy na pół małe ziemniaki wraz z porami. Wrzucamy warzywa i smażymy przez 8–10 min na średnim ogniu. Wlewamy większość białego wina wytrawnego, zwiększamy ogień, następnie zmniejszamy go na 2–3 min.
krok 2
Dolewamy bulion drobiowy, wkładamy udka kurczaka pozbawione kości, musztardę diżońską, przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 40–50 min, aż kurczak będzie miękki i delikatny. Śmietanę rozmącamy z niewielką ilością wina i dodajemy do naczynia. Chwilę podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy grubo posiekaną natką pietruszki i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.

