Reklama

Kremówka kajmakowa to kolejna wariacja na temat sernika. Dzięki kajmakowi i płatkom migdałowym ciasto nabiera odświętnego wyglądu. Kremówka kajmakowa będzie hitem na stole - od święta i nie tylko!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Kwadratową formę o boku 20 cm i wysokich brzegach natłuszczamy i wylepiamy papierem do pieczenia tak aby wystawał z formy (dzięki temu ciasto będzie łatwiej wyjąć). Na większej blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy jeden plaster ciasta nakłuwamy go widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i lekko obciążamy np. inną blaszką. Pieczemy przez 20 min lub do momentu gdy się lekko zezłoci. Zdejmujemy blaszkę i papier do pieczenia, podpiekamy kolejne 10–15 min lub aż ciasto się zrumieni. Odstawiamy aby całkowicie ostygło. To samo robimy z drugą porcją ciasta.

  • krok 2

    Żelatynę dodajemy do 60 ml gorącej wody i mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy, aby ostygła. Śmietankę z wanilią i cukrem ubijamy mikserem na gęsty krem łączymy ją z rozpuszczoną żelatyną.

  • krok 3

    Ciasto przycinamy tak, aby pasowało do kwadratowej formy. Jeden kawałek umieszczamy na dnie. Na to wykładamy krem wyrównujemy i przykrywamy drugim plackiem upieczonego ciasta. Kajmak równomiernie rozprowadzamy na cieście i posypujemy płatkami migdałów. Schładzamy co najmniej 4 godz.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady:

Zobacz także: mazurek kawowy z bakaliami

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama