
Kremówka kajmakowa
- ciasto francuskie: 2 szt.
- żelatyna: 10 g
- śmietana 30%: 600 ml
- ekstrakt waniliowy: 10 ml
- cukier puder: 55 g
- masa kajmakowa: 250 g
- płatki migdałowe: 200 g
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Kwadratową formę o boku 20 cm i wysokich brzegach natłuszczamy i wylepiamy papierem do pieczenia tak aby wystawał z formy (dzięki temu ciasto będzie łatwiej wyjąć). Na większej blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy jeden plaster ciasta nakłuwamy go widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i lekko obciążamy np. inną blaszką. Pieczemy przez 20 min lub do momentu gdy się lekko zezłoci. Zdejmujemy blaszkę i papier do pieczenia, podpiekamy kolejne 10–15 min lub aż ciasto się zrumieni. Odstawiamy aby całkowicie ostygło. To samo robimy z drugą porcją ciasta.
krok 2
Żelatynę dodajemy do 60 ml gorącej wody i mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy, aby ostygła. Śmietankę z wanilią i cukrem ubijamy mikserem na gęsty krem łączymy ją z rozpuszczoną żelatyną.
krok 3
Ciasto przycinamy tak, aby pasowało do kwadratowej formy. Jeden kawałek umieszczamy na dnie. Na to wykładamy krem wyrównujemy i przykrywamy drugim plackiem upieczonego ciasta. Kajmak równomiernie rozprowadzamy na cieście i posypujemy płatkami migdałów. Schładzamy co najmniej 4 godz.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

