
Kremowy deser z gruszkami
- śmietana 30%: 330 ml
- mascarpone: 250 g
- cukier puder: 10 g
- gruszki: 4 szt.
- sok z cytryny: 10 ml
- wanilia: 1 szt.
- płatki kukurydziane: 60 g
Sposób przygotowania
krok 1
Deser z gruszek to smaczny i prosty sposób na domowe słodkości. Jak zrobić deser z gruszek? To proste. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, dzielimy na ósemki, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Tak przygotowane gruszki przekładamy do rondelka, skrapiamy sokiem z cytryny i podlewamy niewielką ilością wody. Dusimy na wolnym ogniu przez 15 minut, aż owoce zaczną się rozpadać. Dodajemy ziarenka wanilii wyłuskane z laski i dodajemy do gruszek, mieszamy. Po 2-3 minutach zdejmujemy z ognia, blendujemy i studzimy.

iStock krok 2
Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie delikatnie mieszając łączymy z mascarpone. W pucharkach warstwowo układamy mus gruszkowy, krem mascarpone i płatki kukurydziane. Deser z gruszkami na szybko gotowy.

iStock

