Porady:
- Jeśli zależy nam na czasie, możemy pominąć krok, w którym namaczamy suche nasiona i przygotować pasztet z ciecierzycy z puszki.
- Nie musimy mielić składników na jednolitą masę. Jeśli nie lubimy całkiem gładkiego pasztetu, możemy zostawić kilka większych kawałków ciecierzycy i warzyw. Jeśli używamy blendera, nie musimy się przejmować, że zostały nam niezmielone elementy.
- Przyprawy dobierajmy według własnego gustu. Oprócz kminu rzymskiego możemy dodać sproszkowany korzeń imbiru, kurkumę i płatki chili. Jeśli wolimy śródziemnomorski aromat, użyjmy ziół prowansalskich, takich jak bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn lub majeranek.
- Pasta sezamowa ma dosyć intensywny, charakterystyczny smak. Jeśli za nim nie przepadamy i chcemy ograniczyć ilość tłuszczu w naszym wytrawnym wypieku, możemy przyrządzić pasztet z ciecierzycy bez tahini. Natomiast miłośnikom tego aromatycznego składnika polecamy zrezygnowanie z kupowania gotowego produktu i wykonanie własnej, domowej pasty sezamowej tahini.
- Wierzch pasztetu warto udekorować czarnymi i białymi ziarnami sezamu, żeby się pięknie prezentował na świątecznym stole lub podczas codziennej kolacji.
- Pasztet z cieciorki powinniśmy wyciągnąć z formy dopiero, gdy całkowicie ostygnie, a nawet po schłodzeniu go w lodówce. Możemy go wtedy pokroić w plastry, ale będzie też na tyle miękki, że da się nim smarować kanapki.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić wegański pasztet z ciecierzycy?
Żeby przygotować wegański pasztet z ciecierzycy, wystarczy zastąpić jajka kurze składnikiem pochodzenia roślinnego. Dzięki nim wypiek nie rozpada się, dlatego trzeba je zamienić na produkt, który spełni tę samą funkcję. Doskonale sprawdzi się zmielone siemię lniane. W połączeniu z wodą tworzy ono gęstą, kleistą papkę, która pomaga związać składniki pasztetu. Łyżka sproszkowanych nasion lnu wymieszana z 3 łyżkami gorącej wody zastępuje jedno jajko. Ten trik pozwoli nam stworzyć nie tylko zdrowy pasztet z ciecierzycy bez składników pochodzenia zwierzęcego, ale także inne dania, takie jak kotlety lub zapiekanki.
Pasztet z cieciorki – dodatki
Pasztet z ciecierzycy z warzywami możemy przygotowywać z takimi samymi dodatkami, jakich użylibyśmy, przyrządzając jego mięsny odpowiednik. Ciekawą propozycją jest z pewnością pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi – danie nabiera wtedy włoskiego charakteru. Popularne są też oczywiście wersje na słodko. I tu mamy pasztet z ciecierzycy z żurawiną lub z suszoną śliwką czy morelą. Warto wzbogacić go także o różnego rodzaju orzechy i nasiona, takie jak czarnuszka, słonecznik, pestki dyni lub nasiona chia.
Pomysły na pasztet wegetariański
Pasztet z cieciorki to nie jedyny przepis na tę wyjątkową, roślinną propozycję. Może taki wytrwany wypiek bez dodatku mięsa powinien zagościć w tym roku na naszym świątecznym stole zamiast tradycyjnego pasztetu? Warto przygotować na przykład:
- pasztet warzywny z kaszą jaglaną, w którym przyjemnie chrupią orzechy i nasiona słonecznika.
- fasolowy pasztet z jabłkiem – idealne, słodko-kwaśne połączenie, które smakuje jeszcze lepiej w towarzystwie konfitury z żurawiny.
- pasztet z soczewicy – danie wygląda tak podobnie do oryginału, że można się pomylić. Doskonale smakuje z dodatkiem pieczarek i kolendry.
- bezmięsny pasztet z grzybów – bardzo aromatyczna, świąteczna propozycja. Warto użyć podgrzybków, które zebraliśmy w lesie jesienią i ususzyliśmy.
- świąteczny pasztet z selera i migdałów – bazę stanowi pieczony lub podsmażony korzeń selera, a dodatek migdałów sprawia, że danie ma niezwykły aromat i lekko chrupie. Taki pasztet możemy także urozmaicić, dodając do niego pieczone bataty.